Jak jsem vydala FIKU, sladkou švédskou kuchařku

Když jsem před šesti lety začala psát svůj blog Děvče u plotny, zrodily se mi v hlavě dva (z tehdejšího pohledu velmi nereálné) sny. Ve svých čerstvých dvaceti jsem si řekla, že bych jednou ráda otevřela vlastní podnik a vydala kuchařku. Sen mnoha začínajících foodblogerů, řekla bych.

Mám však obrovské štěstí, že se mi oba moje sny vyplnily (dobře, není za nimi pouze šťastná souhra náhod, ale i hodiny a hodiny tvrdé práce). Při studiu na univerzitě jsem si udělala rekvalifikaci na cukrářku a dva roky jsem pekla dorty ve vlastní cukrářské provozovně, kterou jsem se před rokem rozhodla uzavřít. Tehdy jsem začala pracovat na svém druhém snu - na vlastní kuchařce.

S diplomem ze švédštiny v kapse jsem si jako téma vybrala sladké švédské pečení, o kterém toho vím habaděj. Ještě teď si pamatuju, jak jsme loni v červnu stáli s manželem u pevnosti v norském Trondheimu, ze které je výhled na celé město, a bavili se o tom, že by ta kuchařka přecejenom nemusel být tak špatný nápad. Myslím, že to byl skvělý nápad!

Po návratu domů jsem začala pátrat po informacích o vydávání knih vlastním nákladem. Měla jsem už pár nabídek od různých českých nakladatelství, ale nikdy mi jejich podmínky nepřišly moc výhodné. Navíc se ráda učím novým věcem a nechat si ujít celý ten tvůrčí proces vydávání knihy? Ani náhodou!

Na zkoušku jsem nejdříve sepsala e-book o tom, jak upéct dokonalý dort, který si můžete stáhnout na blogu.

Abych si dala nějaký deadline, rozhodla jsem se, že kuchařka musí vyjít do roka - tedy v říjnu 2018. Vydat kuchařku na podzim je ideální kvůli blížícím se Vánocům. Na druhou stranu u nás každoročně vychází přibližně 30 nových titulů a konkurence je tak obrovská. 

Pak už to začínalo být vážné. Jela jsem do Prahy, kde jsem se potkala se skvělou a ochotnou Bárou Karpíškovou (Bjukitchen), která mi toho o vydávání kuchařek pověděla strašně moc. Jak celý proces probíhá, jak je to s finanční stránkou, kolik kuchařek vytisknout, na co si dát pozor…no prostě velké i malé věci, o kterých jsem předtím vůbec nevěděla. 

Navštívila jsem tiskárnu Europrint, kde jsem vybírala papír, formát knihy a dozvěděla jsem se podrobné informace o celém průběhu tisku kuchařky. Potkala jsem nejhodnější Adélu Hálkovou aka Došel karamel, která mi zajišťuje distribuci kuchařky do knihkupectví a radila mi ohledně titulky (barevná a výrazná titulka se lépe prodává). Marika Kučová mi zase odhalila proces tvorby jejich krásné kuchařky Manželé v kuchyni a dala mi další kopec cenných rad ohledně kampaně na Hithitu. Oslovila jsem grafičku Aničku Vančurovou, kterou jsem sice neznala osobně, ale její práce se mi moc líbila a právě ona dodala kuchařce minimalistický severský nádech.

Pak už nastal čas pustit se do psaní a focení. Načrtla jsem si velmi podrobný obsah kuchařky a začala péct a ladit jednotlivé recepty. Některé se povedly napoprvé, jiné napodruhé, některé ani napotřetí a pak většinou putovaly z knihy pryč. Představte si naši lednici plnou dortů, které už nejíme ani já ani můj muž. V takových chvílích jsem sladké nabízela kamarádům a rodině, kteří nás pravidelně zachraňovali od přejezení.

Ve Švédsku existuje v průběhu roku velká spousta dní, ke kterým se pojí konkrétní jídlo a většinu těchto dobrot v kuchařce najdete. Je plná těch nejtradičnějších receptů na sladké švédské pečivo a u jednotlivých receptů si můžete přečíst o jejich vzniku. Dozvíte se, jak se ve Švédsku slaví Velikonoce, letní slunovrat midsommar a co patří na švédský vánoční stůl julbord. Knížka je rozdělená podle ročních období a recepty jsou v ní seřazené podle sezony. V kuchařce najdete také moje vlastní ilustrace.

Protože jsem velkou část knihy fotila v zimě, rozhodla jsem se na jaře část receptů přefotit.  U nás doma docela tma a fotky se mi nelíbily. Některé recepty jsem také pořád dokolečka přepisovala, aby byly srozumitelné.

Aby toho nebylo málo, v únoru jsem zjistila, že čekáme miminko, které se narodí začátkem října, tedy téměř ve stejnou chvíli, jako má vyjít kuchařka. A tak jsem dál pekla, fotila a psala i s rostoucím bříškem. 

Dlouho nebylo jasné ani jméno kuchařky. Sladké švédské recepty? Švédský rok? Nakonec zvítězil výstižný název FIKA, sladká švédská kuchařka

A co to ta fika vlastně je, říkáte si? Slovo fika znamená přestávku na kávu a něco dobrého k tomu. Jedná se o specifický švédský fenomén, který jinde na světě nemá obdoby. „Fikovat“ můžete doma, v práci či v kavárně, s přáteli, rodinou, kolegy nebo i sami. Typické pro fiku jsou hrnek silné černé překapávané kávy a sladké pečivo ke kávě, nejčastěji jsou to skořicoví šneci. Fika funguje jako taková malá každodenní společenská událost a den bez fiky jako by nebyl.

S Aničkou Vančurovou jsme celou kuchařku skládaly dohromady jako mozaiku. Shodly jsme se na tom, že sladká švédská kuchařka musí být čistá a velmi minimalistická, aby charakterizovala skandinávský styl. Nejsem příznivcem výrazných barev a kuchařka odráží tohle moje rozpoložení.

Stejně tak i přebal. Nejdřív jsem si myslela, že na něm bude fotka dortu (co jiného), ale nakonec vypadá jako modrotisk, který se tiskne ve Strážnici, kde jsem vyrůstala. Na přebalu kuchařky je ještě žlutá páska a ta spolu s modrou barvou evokuje švédskou vlajku. Slovo fika na titulce je psané mým rukopisem.

Během roku jsem si ještě několikrát udělala výlet z Brna do Prahy. Moje kroky většinou vedly do tiskárny. Víte třeba, že fotky v knížce musí být upravené konkrétně pro vybraný papír? My tiskneme na bezdřevý ofset, který má tu vlastnost, že dost pohlcuje a tlumí barvy. Fotky jsem proto musela upravit do velmi konktrastních odstínů a zároveň je hodně zesvětlit, aby na papíře hezky vynikly. Z tiskárny mi pak poslali nátisky - tedy zkušební tisk některých vybraných fotografií, abych viděla, jak budou v knize vypadat. S úpravou fotek mi pomáhaly Kateřina a Lucie z blogu Taste of Place, bez jejich rad bych to ani v nejmenším nezvládla.

Každá kniha potřebuje své ISBN, které ale jednoduše získáte třeba i přes mail výměnou za základní informace o kuchařce (autor, vydavatel, tiskárna, počet stran apod).

Pak přišla chvíle, kdy jsem na celou svou kuchařku potřebovala vybrat finance - nastal čas na spuštění kampaně na Hithitu. Krok, na kterém mohlo všechno ztroskotat. Hithit funguje na tom principu, že vyberete buď 100 % peněz nebo nedostanete nic. Moje cílová částka byla 230 tisíc, což není úplně málo. Každý den jsem psala statusy na FB i IG a prosila o finanční podporu mé kuchařky - a po 45 dnech jsme skončili ze 115 %. Takže obrovské díky vám, kteří jste mi přispěli na FIKU, sladkou švédskou kuchařku! Nezapírám, že těch 45 dní, co kampaň běžela, pro mě bylo docela stresujících. S manželem jsme kampaň každou chvíli kontrolovali a radovali se jak malí z každého dalšího procenta.

Asi nejtěžší pro mě bylo upravování fotek (postprodukce). Jednak jsem mezi tou neuvěřitelnou spoustou fotek často nemohla vybrat tu pravou a nikdy předtím jsem neupravovala fotky do tisku. Pro jistotu jsem si je neustále zálohovala na dva externí disky.

Jednou z posledních věcí byla korektura kuchařky. Nejdříve knížku četlo několik mých kamarádek. Ty odhalily největší překlepy a nesrovnalosti. Profesionální korekturu pak dělala Lenka Pražáková. Korekturu jsme vlastně řešily dost dlouho a neustále si posílaly soubory s dalšími a dalšími stylistickými drobnostmi a chybami.

Poslední měsíc před odesláním knížky do tiskárny byl dost šílený. Neustálé korektury, objevování dalších chybiček a překlepů, sazba knihy, která se také často předělávala. Měnily jsme některé fotografie, technické věci, s grafičkou jsme si vyměňovaly pomalu desítky mailů denně.… no nebylo toho málo a v té době jsem kuchařku znala snad nazpaměť. Pár dní předtím, než jsem kuchařku měla mít v rukou se zjistilo, že je chyba na obálce a ta se musela znovu přetisknout, tím pádem se zpozdilo její dodání a málem jsme nestihli křest knížky.  V devátém měsíci těhotenství zrovna tohle zažít nechcete...

Nakonec se však všechno v dobré obrátilo. Kuchařka je vytištěná, je naprosto nádherná a doma mám celých 1000 výtisků! Sice to u nás vypadá jako ve skladu, ale to nějak zvládnem.

Obrovské díky patří vám všem, kteří jste se na tvorbě knihy podíleli, přispěli na ni, podpořili mě odměnou na Hithitu nebo mi jednoduše drželi palce!

A já jsem teď hrozně zvědavá, jak se vám kuchařka líbí! Jestli podle ní pečete a jak vám recepty chutnají! Na instagramu můžete použít hashtag #fikasladkasvedskakucharka, abych vaše výtvory viděla, nebo mi třeba pošlete mail s fotkou na kristina@devceuplotny!

Kde koupím kuchařku?

FIKU, sladkou švédskou kuchařku koupíte na mém eshopu a také v knihkupectvích (i těch online).

FIKA, sladká švédská kuchařka

Autor, ilustrace, fotografie – Kristina Lund, Děvče u plotny
Grafický návrh, sazba – Anna Vančurová
Tisk – Europrint a.s.
Vydáno vlastním nákladem, ISBN 978-80-270-4375-0
224 stran, 590 Kč

„Letos na Vánoce jsem si od manžela přála kuchařku FIKA. Je na ní vidět Vaše píle, láska, smysl pro detail, schopnost se vcítit a předat recept srozumitelně. Obdivuji Vaše nasazení i s malými dětmi, jste velkou inspirací a máte za sebou obrovský kus cesty, která, troufám si tvrdit, je ve Vašem životě tou správnou. Také se mi moc líbí Vaše fotografie a ilustrace, vždy z nich cítím něhu, jemnost, nostalgii.“ Hana

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny