Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Banánový koláč bez lepku a laktózy

Můj vláčný banánový chlebíček bez lepku a laktózy si zamilujete. Vůbec nepoznáte, že mu chybí máslo, hladká mouka a že je v něm jen maličko cukru. Je to dobrota!

P.S. Zkoušela jsem i verzi bez cukru, ale nebylo to ono. Namísto cukru však můžete použít med, datlový nebo agávový sirup.

Recept jsem vytvořila ve spolupráci s oříškovými másly Šufánek a v receptu používám jejich skvělé mandlové máslo (to jsem si osobně nejvíc zamilovala v ovesné kaši).

Banánový koláč bez lepku a laktózy

  • olej a strouhaný kokos na vymazání formy
  • 2 vejce
  • 80 g tmavého třtinového cukru
  • 2 velké a hodně zralé až přezrálé banány
  • 50 g mandlového másla Šufánek
  • 80 ml slunečnicového oleje
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 150 g bezlepkové mouky (použila jsem Nomix)
  • 2 lžičky bezlepkového prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 50 g nahrubo nasekaných mandlí
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • špetka soli
  • dvě hrsti mražených nebo čerstvých borůvek

Na ozdobu

  • 60 g vysokoprocentní čokolády
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 2 hrsti kokosových lupínků
  1. Koláčovou formu o průměru 25 cm vymažte vrstvičkou oleje a bohatě vysypejte strouhaným kokosem. Troubu předehřejte na 165 stupňů.
  2. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Přidejte rozmačkané banány, mandlové máslo, olej, vanilkový extrakt a promíchejte.
  3. Do jiné mísy prosijte bezlepkovou mouku, prášek do pečiva, skořici a přimíchejte sekané mandle, kokos a sůl.
  4. Suché ingredience vmíchejte do tekuté směsi a těsto vylijte do formy, stěrkou uhlaďte. Posypejte mraženými (v létě čerstvými) borůvkami.
  5. Koláč pečte asi 45 - 55 minut, dokud nebude zlatavý na povrchu. Špejlí vyzkoušejte, jestli už je upečený a nechejte vychladnout ve formě.
  6. Kokosové lupínky nasypejte na plech a vložte do trouby, kde je nechejte asi 5 minut opéct. Raději je dobře hlídejte, snadno se připalují.
  7. Až koláč vychladne, můžete ho ozdobit. Čokoládu s kokosovým olejem rozpusťte ve vodní lázni a lžící koláč cik cak polijte. Posypejte pečenými kokosovými lupínky a nechejte ztuhnout. 

Tento příspěvek vznikl ve spolupráci s poctivými oříškovými másly Šufánek.


Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku