Fika
Sladká švédská kuchařka
tvoří průřez těmi nejklasičtějšími švédskými recepty.

Od mandlového dortu krále Oscara II., čokoládového koláče kladdkaka , přes princeznin dort prinsesstårta a skořicové šneky kanelbullar, až po švédské perníčky pepparkakor.
Švédsko je výjimečné tím, kolik sladkého pečiva slaví svůj vlastní den. Proto se u každého receptu dozvíte o jeho původu, zjistíte, co je to přestávka na kávu zvaná fika, jak se slaví švédský slunovrat midsommar, jak vypadá pravý vánoční stůl julbord a mnoho dalšího!
Hodnocení kuchařky v Databázi knih je 98 %

Obsah
Kuchařka je rozdělená na čtyři roční období a doplňují ji mé vlastní fotografie a akvarelové ilustrace.
Jaro – vår
- Runebergovy dortíčky – Runebergstårta
- Semly – semlor
- Mandlová náplň – mandelmassa
- Vafle – våfflor
- Vysavače (punčové rolky) – dammsugare
- Čokoládové řezy – kärleksmums
- Mazarinovy koláčky – mazariner
- Zasněné sušenky – drömmar
- Dort švédského krále Oscara II. – Oscar den II:s tårta
- Sněhové pusinky s čokoládou – chokladmaränger
- Mandlové pusinky s čokoládovým krémem – biskvi
- Princeznin dort – prinsesstårta
- Bezinkový sirup – flädersaft
- Kynutí šneci s kardamomem a rebarborou – kardemummabullar med rabarber
- Nadýchaný rebarborový koláč – saftig rabarberkaka
- Rebarborový sirup – rabarbersirap
- Čokoládové kuličky – chokladbollar
- Zákusek ke švédskému národnímu dni – nationaldagsbakelse
Léto – sommar
- Jahodový dort k letnímu slunovratu – midsommartårta
- Bezlepkový mandlový dort k letnímu slunovratu – glutenfri midsommartårta
- Piskotový koláč s jahodami – sockerkaka
- Cukrové preclíčky – sockerkringlor
- Semínkový knäckebröd – fröknäcke
- Džem z morušek – hjortronsylt
- Čokoládová roláda s malinami a se šlehačkou – chokladrulltårta med hallon och grädde
- Kaše s borůvkami – blåbärsgröt
- Švédské masové kuličky – köttbullar
- Malinový džem – hallonsylt
- Máslové košíčky s malinami – hallongrottor
- Ovesný koláč s malinami – havrepaj med hallon
- Farmářovy sušenky – bondkakor
- Sýrový koláč – västerbottenostpaj
Podzim – höst
- Brusinkový džem – lingonsylt
- Jablečná přesnídávka – äppelmos
- Jablečný koláč s ovesnou drobenkou – äppelkaka med havresmulor
- Suchary s kardamomen – skorpor med kardemumma
- Jablečný páj – äppelpaj
- Koláč s mandlovým karamelem – toscakaka
- Jablečný krambl – smulpaj med äpple
- Mrkvový koláč – morotskaka
- Kynutí skořicoví šneci – kanelbullar
- Kynutí šneci s kardamomem – kardemummabullar
- Skořicové sušenky s rozinkami – kanelkakor med russin
- Švédský čokoládový koláč – kladdkaka
- Napoleonův zákusek – Napoleonbakelse
- Dánské pečivo s vanilkovým krémem – wienerbröd med vaniljkräm
- Lívanečky – plättar
- Skořicové sušenky – kanelkakor
Zima – vinter
- Perníčkové koření – pepparkakskrydda
- Švédské perníčky – pepparkakor
- Čokoládové sušenky s kardamomem – chokladkakor med kardemumma
- Sušenky s třtinovým cukrem – kolasnittar
- Luciferovy kočičky – lussekatter
- Finské větvičky – finska pinnar
- Čokoládové řezy s perlovým cukrem – skurna chokladkakor med pärlsocker
- Perníkový chlebíček – mjuk pepparkaka
- Čokoládové doutníčky - chokladcigarrer
- Perníčkové sušenky – pepparnötter
- Svařené víno – glögg
- Rýžová kaše – ris à la Malta
- Vánoční chleba – julbröd
- Budapešťská roláda – Budapestrulle
Základní recepty
- Vanilkový krém – vaniljkräm
- Vanilková omáčka – vaniljsås
- Listové těsto – smördeg
- Plundrové těsto – wienerbrödsdeg
- Autor, ilustrace, fotografie: Kristina Lund, Děvče u plotny
- Grafický návrh, sazba: Anna Vančurová, Lucie Penxa
- Vydavatel: Vydáno vlastním nákladem
- Distributor: Došel karamel
- ISBN: 978-80-270-4375-0
- Edice: 2. aktualizované vydání
- Počet stran: 224
- Doporučená cena: 590 Kč