Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Brownies z červené řepy

Dlouho, dlouho jsem hledala recept na dokonale vláčné brownies, které bude zároveň aspoň trochu zdravé. Zkoušela jsem brownies z ovesných vloček, ale to nikdy nebylo úplně ono. Další pokusy se odehrály s řepou, která dodá koláči sladkost, příjemnou zemitou chuť a načervenalou barvu. Řepa tam opravdu jde cítit, moc se k čokoládě hodí. A vykouzlí tu správnou brownie strukturu.

Brownies z červené řepy

  • 500-550 g syrové červené řepy
  • 2 vejce
  • 1/2  lžičky soli
  • 110 g másla
  • 50 ml medu
  • 60 g kakaa
  • 1 lžička mletého kardamomu nebo skořice
  • 115 g hladké špaldové mouky
  • 100 g 70% čokolády nasekané najemno
  1. Řepu dejte do hrnce, zalijte vodou a vařte asi hodinu do změknutí. Nechejte ji vychladnout, oloupejte a rozmixujte na hladké pyré.
  2. V mixéru vyšlehejte vejce se solí do pěny.
  3. Máslo rozpusťte a nechejte vychladnout.
  4. K vajíčkům přidejte máslo, med, pyré a promíchejte.
  5. Do těsta přisypejte prosáté kakao, kardamom a mouku a polovinu nasekané čokolády. Pořádně promíchejte.
  6. Troubu vyhřejte na 180 °C. Obdélníkovou formu o rozměru 20x30 cm (nebo kulatou o průměru 24 cm) vyložte pečicím papírem.
  7. Těsto nalijte do formy, posypejte zbylou čokoládou a pečte 20-25 minut. Když do těsta zabodnete špejli, vyjde ven téměř suchá. Přepečení a suchého brownies se bát nemusíte, díky řepě bude vláčné.
  8. Hotový koláč nechejte vychladnout a pak přemístěte do lednice, kde vydrží i 4 dny.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku