Skořicoví šneci s cukrovou polevou

Zítra, 4. října, se ve Švédsku slaví den skořicových šneků - kanelbullensdag. Letos jsem použila recept, který již na blogu najdete několik let, ale místo abych je pekla jednotlivě na plechu,  upekla jsem šneky ve formě. Jsou mnohem vláčnější. Třešničkou na dortu je lepivá a sladká cukrová poleva. 

Poznámka pro ty, kteří nezvládnou šnečky připravit na jeden zátah (například maminky, kterým se na nohu věší neodbytné batole). Těsto na šneky můžete připravit den předem a dopřát mu čas v lednici, aby pomalu kynulo. Většinou ho večer umíchám, nechám v misce a zakryju pokličkou, aby neosychalo, a druhý den pokračuju podle receptu dál. 

Další variantou je šneky naplnit, stočit do finálního tvaru a naskládat do formy, opět zakrýt, a takto kynout v lednici.

V případě lednicového kynutí  uberte 1/3 kvasnic

Skořicoví šneci s cukrovou polevou

(na koláčovou formu o průměru 24 cm)

Těsto

  • 75 g rozpuštěného másla
  • 45 g cukru krystal
  • špetka soli
  • 1 lžička kardamomu
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 20 g čerstvých kvasnic
  • 400 g hladké mouky

Náplň

  • 75 g másla
  • 45 g cukru krystal
  • 1 vrchovatá lžíce skořice
  • 1/2 lžičky kardamomu

Poleva

  • 3 vrchovaté lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce hustého bílého řeckého jogurtu
  • 1 lžička dobrého rumu
  • 1 lžička citronové šťávy
  1. Ve velké míse smíchejte máslo, cukr, sůl a kardamom.
  2. Mléko v hrnci ohřejte na 37 stupňů, odstavte z plotny a rozdrobte do něj kvasnice. Míchejte, aby se rozpustily a pak mléko nalejte do směsi másla.
  3. Přidejte mouku a zpracujte do mírně lepivého těsta. S moukou opatrně, jakmile jí dáte moc, budou šnečci příliš suší. Ideální konzistence je, když se těsto ještě maličko lepí na prsty. Přikryjte čistou utěrkou a nechejte na teplém místě kynout 45 - 60 minut.
  4. Mezitím si připravte náplň. Máslo rozpusťte a promíchejte s cukrem, skořicí a kardamomem. Nechejte asi půl hodiny odstát, aby náplň lehce ztuhla a dala se dobře roztírat.
  5. Z vykynutého těsta vyválejte plát o velikosti cca 55x30 cm a rozetřete na něj náplň. 
  6. Stočte do rolády (točím tak, aby byla roláda nakonec dlouhá těch 55 cm) a nakrájejte na kousky o délce přibližně 3,5-4 cm.
  7. Koláčovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem a rovnoměrně do ní naskládejte šneky. Budou mezi mini velké rozestupy, ale oni nakynou a mezery zmizí. Nechejte kynout ještě asi hodinu.
  8. Troubu předehřejte na 200 °C a pečte 20-30 minut podle toho, jak silně vaše trouba peče. Šneci by měli být zlatavě hnědí na povrchu a pro jistotu do nich můžete zabodnout špejli - musí vyjít ven suchá. Jen tehdy budou propečení i vevnitř.
  9. Šnečí koláč nechejte asi půl hodiny vychladnout a poté ho potřete polevou.
  10. Poleva. V misce smíchejte prosátý cukr, jogurt, rum a citronovou šťávu. Pokud byste polevu chtěli hustější, přidejte více cukru.
  11. Šneky nechejte úplně vychladnout a můžete se do nich pustit. Vydrží vláční i dva dny.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny