Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Kanelbullensdag — den skořicových šneků

Co se děje na den skořicových šneků? Pečou a jí se skořicoví šneci! Rolky z kynutého těsta naplněné máslem se skořicí, jejichž vůně vám nedá spát.

Švédská firma, specializující se na pečicí potřeby hledala vroce 1999 způsob, jak oslavit 40 let své existence. A taky že na něco přišla – proslavila skořicové šneky, nejprodávanější a neoblíbenější sladké pečivo vzemi, kteří slaví právě dnes, 4. října, svůj den.

Můžete si dát šnečky se skořicí, ořechy, jablky, marcipánem, růžové šnečky skapkou potravinářské barvy, šneky malé a velké a můžete je koupit všude. V každém obchodě, cukrárně, pekárně, mnohdy ve stáncích na ulici. Kdekoli po celém Švédsku se tento den bude linout vůně skořice a plechů právě z trouby vytažených rolek. Ale ty domácí jsou stejně nejlepší.

Pekla jsem je už dříve, recept tu, ale dnes jsem vyzkoušela recept z krásného blogu jedné šikovné Švédky Call Me Cupcake, který je snad ještě lepší.

Skořicoví šneci (30 - 35 ks)

Těsto:

  • 150 g změklého másla
  • 90 g cukru krystal
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky kardamomu
  • 500 ml mléka
  • 50 g čerstvých kvasnic
  • 800 - 840 g hladké mouky

Náplň:

  • 150 g másla
  • 90 g cukru krystal
  • 2 vrchovaté lžíce skořice
  • 1/2 lžičky kardamonu
  • 1/2 lžičky vanilkového cukru
  • 1 lehce rozšlehané vejce
  • Cukr krystal na posypání
  1. Ve velké míse smíchejte máslo, cukr, sůl a kardamom.
  2. Mléko v hrnci ohřejte na 37 stupňů, odstavte z plotny a rozdrobte do něj kvasnice. Míchejte, aby se rozpustily a pak mléko nalejte do směsi másla.
  3. Přidejte po částech mouku a zpracujte do mírně lepivého těsta. S moukou opatrně, jakmile jí dáte moc, budou šnečci příliš suší. Ideální konzistence je, když se těsto ještě maličko lepí na prsty. Přikryjte čistou utěrkou a nechejte na teplém místě kynout 45 - 60 minut.
  4. Mezitím v hrnci rozpusťte máslo na náplň a přidejte oba cukry, skořici a kardamom.
  5. Když je těsto vykynuté, rozdělte ho na dvě stejně velké části. Jednu část odložte bokem a z druhé vyválejte plát o velikosti cca 40x50 cm a rozetřete na něj polovinu náplně. Nechejte chvíli zatuhnout, je-li náplň příliš tekutá.
  6. Těsto přeložte jako dopis, aby na sobě ležely tři vrstvy. (Jako při skládání dopisního papíru -tedy střední třetina papíru leží dole, vrchní je přeložená přes ni a spodní třetina je přeložená před druhou horní třetinu.) Nakrájejte na proužky asi 2 cm široké, krájejte z užšího konce. Každý kousek těsta zatočte kolem prstů do podoby uzlu tak, aby konce byly schovány dole. Opakujte i s druhou polovinou těsta.
  7. Nechejte všechny šnečky kynout ještě půl hodiny.
  8. Troubu předehřejte na 250 stupňů. Potřete šnečky vajíčkem a posypejte cukrem.
  9. Pečte asi 8 - 10 minut, záleží na jejich velikosti. Nechte zchladnout na plechu.

Hodně štěstí při pečení. Nebo švédsky - Lycka till!

Píšu kuchařku o švédském pečení

Na HitHitu jsme vybrali potřebnou částku a tak vyjde na konci září 2018!

Dovedět se více

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Každou středu Vám ode mě přijde mail s novým receptem.

Devceuplotny