Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Frangipane tart se švestkami

Tento koláč jsem měla v hlavě dlouho. Už od léta. Měl být s broskvemi. Jenže léto minulo, broskve už nejsou a koláč jsem upéct nestačila. A tak ho peču až teď, když pomalu končí i sezona švestek.

Frangipane je náplň z mandlové mouky s vanilkou, která se často používá do sladkého v Itálii a Francii. Podle mě se moc dobře hodí právě k ovoci, které je zároveň sladké i kyselé a tím zvýrazní chuť mandlí.

Frangipane tart se švestkami

Korpus

  • 210 g hladké mouky
  • 115 g másla
  • 35 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • špetka soli

Frangipane

  • 140 g másla
  • 130 g cukru moučka
  • 3 vejce
  • 200 g mandlové mouky
  • semínka z ½ vanilkového lusku
  • špetka soli

Švestky

  • 15 švestek
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • cukr moučka na posypání
  1. Na těsto smíchejte mouku, máslo, cukr a sůl a vypracujte směs podobnou drobence. Přidejte vejce, vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte ještě lžíci ledové vody.
  2. Těsto dejte na hodinu chladit do lednice.
  3. Poté z těsta vyválejte placku o průměru asi 30 cm a vyložte jí formu o průměru 24 cm. Okraje seřízněte.
  4. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Dno těsta propíchejte vidličkou, položte na něj vrstvu pečicího papíru a posypejte suchými fazolemi. Pečte 15 minut, poté odstraňte fazole i papír a dopékejte ještě 10 minut.
  5. Frangipane. Máslo rozpusťte a nechejte zchladnout. Přidejte k němu cukr, vejce, mandlovou mouku, sůl a vanilku a mixérem vše smíchejte. Frangipane rovnoměrně rozetřete na upečený korpus.
  6. Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. Smíchejte se lžící třtinového cukru. Švestkami rovnoměrně poklaďte koláč a jemně je zatlačte do mandlové náplně.
  7. Pečte 30 minut na 180 stupňů, poté celý koláč pocukrujte moučkovým cukrem a vraťte do trouby na 10 minut. Během této doby koláč na švestkách zkaramelizuje.
  8. Vyjměte koláč z trouby a před servírováním nechejte trochu vychladnout.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku