Jablečný koláč z křehkého těsta

Za poslední týden jsem tento koláč pekla už třikrát a pokaždé zmizel na můj vkus až příliš rychle. Poprvé jsem použila recept z mojí FIKY, sladké švédské kuchařky v kombinaci s voňavými podzimními jablky od tchyně, podruhé jsem ho pekla s hruškami a potřetí opět jablečný, tentokrát jsem také lehce pozměnila recepturu těsta a je snad ještě lepší, než kuchařková verze. 

Náplně je hojně, voní po perníčkovém koření, naopak jsem ubrala trochu těsta, aby jablka dostatečně vynikla. Díky škrobu v náplni jsou jablka po upečení krásně měkká a téměř máte pocit, že je v nich vmíchaný ještě i pudink. Není, celé tohle kouzlo dělá jejich vlastní slaďoučká šťáva.

Křehké těsto nejlépe připravíte v robotu. Umíchá ho za vás rychle a nehrozí, že by se máslo rozpustilo teplem vašich rukou, to nechceme. V tom případě by těsto bylo po upečení příliš tvrdé.

Jablečný koláč z křehkého těsta

na formu o průměru 22 - 24 cm

Těsto

  • 160 g hladké mouky (nebo napůl s hladkou špaldovou)
  • 80 g žitné mouky
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • 55 g cukru moučka
  • špetka soli
  • 135 g studeného másla
  • 1 žloutek
  • 2-3 lžíce ledové vody, podle potřeby 

Náplň

  • 1-1,2 kg jablek
  • 30- 60 g třtinového krupice, podle chuti
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce perníčkového koření nebo vrchovatá lžička skořice
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 bílek na potření těsta
  1. Těsto (doporučuji míchat v mixéru). Promíchejte všechny mouky se škrobem, moučkovým cukrem a se solí. Přidejte studené máslo nakrájené na malé kousky a velmi rychle zpracujte do podoby drobenky. V těstě musí být viditelné kousky másla, které mu při pečení dodají křehkost.
  2. Přidejte žloutek, vodu podle potřeby (tu si předem dávám vychladit do lednice, aby byla opravdu studená) a vypracujte hladké těsto. Čím kratší čas budete těsto hníst, tím křupavější bude po upečení.
  3. Těsto rozdělte na dvě části, jednu o kousek větší, a nechejte alespoň dvě hodiny odpočívat v lednici. Můžete i přes noc, v těstě se uvolní lepek a bude se vám lépe vyvalovat.
  4. Jablečná náplň. Z jablek vykrojte jádřince a nakrájejte je na tenké plátky. Slupku neloupu, jen kdyby se mi zdálo, že je opravdu tuhá, jinak se při pečení poddá.
  5. V míse promíchejte jablka s cukrem, škrobem, kořením a citronovou šťávou. 
  6. Vychlazené těsto nyní vyválejte. Na korpus patří větší polovina těsta. Většinou ji vyvaluji na archu pečicího papíru, který ještě lehce posypu moukou, tak se mi těsto nemůže přilepit ke kuchyňské lince. Těstem opatrně vyložte koláčovou formu o průměru 24 cm.  
  7. Koláč naplňte jablky a lehce je zmáčkněte.
  8. Druhou část těsta vyválejte na plát o průměru formy a přeneste na koláč. Okraje k sobě lehce přitlačte a přebytečné těsto odřízněte. Nožem vykrojte do koláče různé tvary,  např. lístečky, kolečka, kytičky…  Tyto dírky jsou důležité, aby jimi při pečení unikala pára a koláč vám nepopraskal. 
  9. Povrch koláče potřete bílkem a ze zbylého těsta vykrojte další ozdobné tvary. Ozdobte jimi koláč a opět potřete bílkem.
  10. Koláč pečte 45-55 minut na 200 stupňů, musí být upečený dozlatova a náplň by lehce měla pobublávat.
  11. Před podáváním nechejte zchladnout a servírujte jen tak samotný nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Newsletter Děvčete u plotny

Přihlašte se k mému newsletteru plnému střípků z mého každodenního života, který vám dorazí jednou za měsíc. A taky dostanete 10% slevu na nákup v mém e-shopu.

Odesláním formuláře souhlasím, že Děvče u plotny uloží a zpracuje mé údaje. Svůj souhlas i odběr novinek můžu kdykoliv zrušit.