Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Hutný čokoládový koláč s lískovými oříšky

V neděli přijeli na návštěvu rodiče mého muže. Doma toho moc nebylo, ale pár vajíček, kakao a poslední dva fíky jsem přecejen objevila. Takže bylo rozhodnuto - bude čokoládový koláč! Našla jsem poloprázdnou skleničku lískooříškového másla od Šufánka, pár lžic jsem přidala do těsta a upekla koláč, který chutná skoro jako Nutella. Blaho pro všechny chuťové buňky!

Koláč je hutný, mazlavý a jeho kouzlo spočívá v tom, že je upečený jen tak napůl. Jestli znáte švédský koláč kladdkaka, tenhle je mu ve struktuře docela podobný.

Koláč jsem pekla přibližně 12 minut a nešel nabrat moc esteticky. Byl ještě hodně raw, hodně neupečený. Doporučuji tedy pečení upravit na nějakých 15 minut, ale vždy se orientujte podle toho, jak peče vaše trouba.

Mouka z lískových oříšků není nic jiného než jemně mleté lískové oříšky.

Hutný čokoládový koláč s lískovými oříšky

Na formu o průměru 24 cm

Těsto

  • 5 vajec vel. M
  • 200 g krystalového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 g lískooříškového másla Šufánek
  • 75 g kakaa holandského typu
  • 35 g mouky z lískových oříšků
  • 50 g pohankové mouky

Krém

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 30 g moučkového cukru
  • 20 g kakaa holandského typu + na posypání
  • 2-3 fíky
  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Dno dortové formy o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem.
  2. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a solí do světlé a nadýchané pěny. Přidejte lískooříškové máslo a zašlehejte.
  3. Do misky prosejte kakao, mouku z lískových oříšků a pohankovou mouku. Vše opatrně vmíchejte do vaječné směsi.
  4. Těsto nalijte do formy, uhlaďte a pečte 12-18 minut podle toho, jak silně hřeje vaše trouba. Koláč by měl vypadat hotově u okrajů a prostředek by se měl chvět.
  5. Upečený koláč nechejte vychladnout v pokojové teplotě a pak ho alespoň na 5 hodin přemístěte do lednice.
  6. Ztuhlý koláč přemístěte na servírovací tác. Nejdříve ostrým nožem odstraňte bočnici formy. Na koláč položte arch pečicího papíru, na něj velký talíř a nyní celý koláč překlopte vzhůru nohama. Sloupněte spodní papír a koláč pořádně podsypejte kakaem. Teď na něj položte servírovací tác, překlopte koláč zpět a sloupněte horní arch papíru.
  7. Krém. Smetanu vyšlehejte dotuha a vmíchejte do ní prosátý cukr s kakaem. Fíky omyjte a nakrájejte na měsíčky.
  8. Krém rozetřete na koláč, čím ledabylejší, tím lepší. Posypejte kakaem, ozdobte fíky a můžete servírovat.
  9. Krájení koláče. Dlouhý, tenký a ostrý nůž nahřejte pod vroucí vodou a osušte. Horkým nožem ukrojte koláč a před každým dalším řezer nůž umyjte a opětovně nahřejte. Tak se vám bude koláč nejlépe krájet. A pokud bude koláč příliš mazlavý, nezoufejte, ta chuť všechno vynahradí!

Tento recept vznikl ve spolupráci s oříškovými másly Šufánek.


Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více
Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku