Citronovo-mandlový koláč

Už nějakou dobu mám v hlavě tadyten koláč. Voní po citronu a po mandlích a vypadá jako zasněžená louka. A tu srnku jsem si prostě nemohla odpustit.

Koláč je krásně vláčný díky tvarohu a díky mandlím má zase zajímavou strukturu.

Citronovo-mandlový koláč

Koláč

  • 3 vejce
  • 200 g cukru krystal
  • 150 g hladké mouky
  • 1 prdopeč
  • 100 g mandlové mouky
  • 3 lžíce likéru Amaretto
  • 100 g tvarohu
  • jemně nastrouhaná kůra ze dvou citronů
  • šťáva z 1/2 citronu
  • špetka vanilkového prášku
  • 100 g rozpuštěného másla

Krém

  • 1 zakysaná smetana
  • 100 g tvarohu
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 3 plátky želatiny
  1. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem - dno i boky (z pečicího papíru vystřihněte dva pruhy stejně vysoké jako forma, vnitřek formy potřete máslem a pak vyložte pruhy papíru, které se díky máslu neodlepí)
  2. V misce smíchejte mouku, prdopeč, mandle a vanilku.
  3. V jiné misce šlehejte vejce a cukr do nadýchané pěny. Přidejte suché ingredience, citronovou kůru i šťávu, Amaterro a tvaroh a vše pořádně zašlehejte. Nakonec přidejte máslo a ještě jednou zamíchejte.
  4. Těsto nalejte do formy a pečte na 180 minut asi hodinu. Nechejte vychladnout, ale nevyndávejte z formy.
  5. Až je koláč upečený a vychladlý, udělejte krém. Připravte si želatinu podle návodu na obalu. Smíchejte smetanu, tvaroh a cukr a přidejte rozpuštěnou želatinu. Nalejte na koláč, který je stále v dortové formě a díky papíru se k ní teď nepřilepí.
  6. Nechejte ztuhnout alespoň dvě hodiny a pak odstraňte formu. Doporučuji nechat v lednici přes noc, koláč bude vláčnější.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny