Tartaletky s vanilkovým krémem

Recept pochází z nádherné kuchařky Tartine, kterou mi můj milý loni přivezl z cesty Amerikou.

Vanilkový krém je obdoba na francouzský creme pattissiere, jen jsem ho místo másla nadlehčila šlehačkou. Takže je to takový velice jemný vanilkový pudink s konzistencí podobnou až pěně. Vskutku lahodné.

Pokud vám zůstanou korpusy tartaletek navíc, nezoufejte, ve vzduchotěsné krabičce vydrží až dva týdny.

Pokud nebudete jíst tartaletky hned a nechcete, aby vám těsto změklo, potřete těsto vajíčkem rozmíchaných se třemi lžícemi vlažné vody a špetkou soli.

Tartaletky s vanilkovým krémem

(asi 10 tartaletek o průměru 8 cm)

Těsto

  • 130 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • špetka soli
  • 260 g hladké mouky
  • 1 vejce v pokojové teplotě

Krém

  • 500 ml mléka
  • ½ vanilkového lusku
  • špetka soli
  • 45 g kukuřičného škrobu
  • 115 g cukru moučka
  • 2 větší vejce
  • 200 ml 33% smetany ke šlehání
  • ovoce na ozdobu
  1. Těsto. V mixéru smíchejte máslo, cukr a sůl aby byla směs hladká. Přidejte vejce, zapracujte. Nakonec přisypejte mouku a zpracujte hladké těsto.
  2. Těsto můžete udělat i ručně, jednoduše smíchejte máslo, cukr, sůl a mouku do hrubé drobenky a nakonec zapracujte vajíčko.
  3. Těsto nechejte v lednici odpočívat minimálně dvě hodiny, ideálně však přes noc.
  4. Vyválejte na velmi tenký plát a vyložte jím formičky na tartaletky o průměru 8 cm. Těsto hezky vtlačte do formičky a nožem odřízněte přebývající těsto. Dno propíchejte vidličkou. Z pečicího papíru vystřihněte kruhy o něco větší než formičky, vložte do formiček a vysypejte pečicími fazolemi. Fazole zabrání těstu, aby se při pečení vyboulilo.
  5. Pečte asi 8 min, dokud okraje nebudou mírně zlatavé. Potom odstraňte papír s fazolemi a nechejte dalších asi 8 minut dopéct. (V této fázi je čas potřít korpusy vajíčkem, pokud nechcete, aby se krém vsáknul do pečiva.)
  6. Korpusy nechejte mírně vychladnout ve formičkách a poté vyklopte. Před plněním musí být úplně vychladlé.
  7. Krém. V hrnci smíchejte mléko, sůl a semínka z vanilkového lusku. Dejte vařit a míchejte, aby se mléko nepřipálilo.
  8. V misce smíchejte škrob, cukr a vajíčka, až je směs hladká. Ideálně ji prošlehejte mixérem.
  9. Až bude mléko těsně pod bodem varu, přilejte 1/3 do vaječné směsi, kterou u toho míchejte. Přelijte zpátky do hrnce ke zbývajícímu mléku a za stálého míchání vařte asi 2 minuty, dokud směs nezhoustne jako pudink. Nesmí v ní být cítit škrob.
  10. Odstavte z ohně a pudink přemístěte do misky, aby se už nezahříval. Nechejte vychladnout a každých deset minut prošlehejte, jednak aby vychladl rychleji a také aby příliš neztuhl.
  11. V mezičase si vyšlehejte šlehačku.
  12. Po vychladnutí do pudinku nadvakrát ručně vmíchejte šlehačku, naplňte korpusy, ozdobte ovocem a dejte na dvě hodiny do lednice vychladit.

Newsletter Děvčete u plotny

Přihlašte se k mému newsletteru plnému střípků z mého každodenního života, který vám dorazí jednou za měsíc. A taky dostanete 10% slevu na nákup v mém e-shopu.

Odesláním formuláře souhlasím, že Děvče u plotny uloží a zpracuje mé údaje. Svůj souhlas i odběr novinek můžu kdykoliv zrušit.