Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Bezlepkové čokoládovo-kokosové tartaletky

Před pár dny jsem se zeptala mého muže, jaké je jeho oblíbená sladkost. Dostalo se mi odpovědi, že to jsou tartaletky. Tak je má mít!

Tartaletky jsou upečené z bezlepkové mouky Schär Mix C (Mix Pâtisserie) v kombinaci s mandlovou moukou, která tartaletkám dodá křehkost.

Těsto na tartaletky je potřeba nechat přes noc odležet v lednici, aby škroby, ze kterých je mouka namíchaná, nasály všechnu tekutinu. Těsto se tím zpevní a nebude se po upečení rozpadat. Nicméně po celé noci v lednici bude těsto tuhé, proto je potřeba ho vytáhnout nejméně hodinu před pečením, znovu ho prohníst a pokud se bude drolit, přidat k němu ještě lžičku až dvě ledové vody.

Jestli vám lepek nevadí, upečte korpusy například podle tohoto receptu.

Aby se mi tartaletky z formiček hezky vyklopily, vymažu každou formičku lehoučkou vrstvou oleje.

Kde seženete kokosovou šlehačku? Když necháte plechovku kokosového mléka přes noc v lednici a ráno ji otevřete, oddělí se vám tuhá bílá část (kokosová šlehačka) a průhledná část (kokosová voda) - tu použijte třeba do smoothies nebo do ovesné kaše.

Pojďme na to!

Bezlepkové čokoládovo-kokosové tartaletky

15-18 kousků

Těsto

  • 120 g mouky Schär Mix C (Mix Pâtisserie)
  • 60 g mandlové mouky
  • 100 g studeného másla
  • 20 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 20 ml ledové vody

Kokosová náplň

  • 200 g kokosové šlehačky
  • 1 lžička tekutého medu

Čokoládová náplň

  • 100 g 85-90% čokolády
  • 130 ml 40% smetany
  • 20 g kokosové šlehačky
  • špetka soli

Na ozdobu

  • 4 kakaové boby
  • 30 g 85-90% čokolády
  • 1 lžičky krystalků soli
  1. Těsto. Do kuchyňského robotu dejte všechny ingredience a nástavcem na křehká těsta vypracujte hladké těsto. 
  2. Udělejte z něj kouli, zabalte do fólie nebo do voskovaného ubrousku a nechejte přes noc chladit v lednici.
  3. Další den těsto vytáhněte z lednice minimálně hodinu před pečením. Nechejte ho stát v pokojové teplotě a pak ho znovu propracujte (ručně nebo v robotu). Pokud se bude příliš drolit, přilijte k němu lžičku až dvě ledové vody opět propracujte.
  4. Nyní předehřejte troubu na 180 °C a nachystejte si formičky na tartaletky o průměru cca 5 cm.
  5. Těsto vyválejte na plát o tloušťce 2-3 mm a skleničkou vykrajujte kolečka o průměru 5 cm. Vyložte jimi formičky a prostředky propíchejte vidlličkou.
  6. Pečte přibližně 20 minut, dokud korpusy nezrůžoví. Nechejte je půl hodiny vychladnout a teprve potom vyklopte. Pokud se vám korpusy rozpadají, přidali jste do těsta moc vody.
  7. Kokosová náplň. Kokosovou šlehačku promíchejte s medem. Pokud je náplň příliš tuhá, přimíchejte k ní ještě lžíci kokosové vody.
  8. Tartaletky naplňte do poloviny výšky košíčků a nechejte půl hodiny ztuhnout v lednici.
  9. Čokoládová náplň. Ve vodní lázni rozpusťte čokolády, smetanu, kokosovou šlehačku a sůl. Míchejte, dokud není náplň hladká.
  10. Ztuhlé tartaletky naplňte čokoládou a na chvíli je vraťte zpět do lednice. Cílem je, aby čokoláda ještě nebyla úplně tuhá.
  11. Zdobení. Kakaové boby a čokoládu nasekejte nahrubo. Tartaletky posypejte touto směsí a přidejte pár krystalků soli.
  12. Vraťte tartaletky alespoň na hodinu do lednice, kde ztuhnou.
  13. Tartaletky vydrží v lednici asi dva dny. U nás se ale snědly za jedno odpoledne.

Tento recept vznikl ve spolupráci se značkou Schär. Italská značka Schär vyrábí bezlepkové potraviny a produkty pro celiaky. Děkuji za sponzorování mého blogu!


Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina Lund, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak osm let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko. Cukrářka a autorka FIKY, sladké švédské kuchařky.

Chci vědět více
Devceuplotny