Jedno z nejrychlejších cukroví, které si ještě můžete upéct, budou moje sušenky z pistáciového marcipánu namáčené v čokoládě a posypané vločkami soli.
V rámci práce na nové Sladké severské kuchařce, jsem zkoušela, zda marcipán můžu vyrobit i z pistácií, nejen z mandlí, a funguje to stejně dobře.

Pokud máte jen celé mandle, potřebujete z nich sloupnout hnědou slupku. Jak na to? Mandle nesypejte do misky, zalijte vroucí vodou a nechejte pár minut odstát. Vodu slijte a z horkých mandlí lehce sloupněte slupku, pak je nechejte vychladnout. Mandle nakonec v mixéru na ořechy rozemelte na co nejjemnější mouku.
Marcipán můžete propracovat jak ručně, tak v kuchyňském robotu. Na marcipán je vhodný nástavec na křehká těsta.

Pistáciový marcipán
na 215 g marcipánu
- 75 g blanšírovaných (tj. loupaných) mandlí nebo mandlové mouky
- 75 g blanšírovaných pistácií nebo pistáciové mouky
- 50 g moučkového cukru
- 20 ml studené vody
- špetka soli
- Do výkonného mixéru nasypejte oba druhy ořechů a rozemelte je na co nejjemnější mouku. Pokud pracujete rovnou s mandlovou a pistáciovou moukou, začněte až u bodu č. 2.
- Nasypejte do misky, přidejte cukr, vodu a sůl. Asi 5 minut zpracovávejte, aby se všechny ingredience propojily a marcipán získal pevnou konzistenci. Pokud se vám zdá moc suchý a nechce držet pohromadě, přidejte ještě půl lžičky vody.
- Hotový marcipán lehce posypejte moučkovým cukrem a vytvarujte do podoby válečku.
- Zabalte do potravinářské fólie nebo vložte do uzavíratelné krabičky a nechejte asi hodinu vychladit. Potom už můžete marcipán použít. V lednici 2–3 týdny.
Marcipánové sušenky
na 15–20 kousků
- 215 g marcipánu
- moučkový cukr na podsypání
- Na pracovní ploše posypané moučkovým cukrem vyválejte marcipán na tloušťku 3–4 mm a vykrajovátkem s průměrem 5 cm vykrajujte kolečka.
- Skládejte na plech vyložený archem papíru a pečte 5 minut na 175 °C, aby kolečka jemně zezlátla. Nechejte je vychladnout.
Čokoládová poleva
- 100 g 70% čokolády
- 2 g kakaového másla nebo kokosového oleje (na špičku lžičky)
- maldonská sůl na posypání
- Nejdřív si vezměte čistý arch pečicího papíru a položte ho na plech nebo tác.
- Čokoládu nasekejte na kousky a spolu s kakaovým máslem vložte do hrnce. Za stálého míchání a při mírné teplotě čokoládu rozpusťte, aby byla lesklá a hladká. Můžete to udělat i ve vodní lázni.
- Polevu přelijte do vyšší skleničky a namočte do ní půlku každé marcipánové sušenky. Přebytečnou čokoládu nechejte okapat.
- Skládejte na připravený papír.
- Čokoládu posypejte několika vločkami soli a dejte na půl hodiny ztuhnout do lednice.
- Hotové sušenky vložte do krabičky a uchovávejte v pokojové teplotě nebo v chladnější místnosti, třeba na chodbě.