Pistáciové sušenky

Jestli máte rádi jemnou chuť pistácií, z mých sušenek budete určitě nadšení. Jsou měkoučké, nadýchané a jarně zelené.

Taky jsem vám už dlouho chtěla ukázat naši kuchyň, která je mnohem větší než naše kuchyň v brněnském bytě (některé šuplíky mám stále prázdné). Moc příjemně se mi v ní vaří a peče.

Sušenky jsem fotila na krásném servírovacím kameninovém talíři Bloomingville, který jsem dostala od FAVI, internetového vyhledávače nábytku a dekorací.

  • Hotové těsto na sušenky je hodně lepkavé, ale opravdu to tak m být. Když si ruce pořádně navlhčíte vodou, nebude se vám na ně těsto lepit. V lednici kuličky ztuhnou a nakonec z nich upečete opravdu krásné sušenky.
  • Do sušenek můžete přidat pistáciové máslo pro výraznější pistáciovou chuť a barvu. Bude stačit 1 velká lžíce. Zároveň uberte tolik másla, kolik jste použili pistáciového.
  • Pokud chcete sušenky ozvláštnit, přimíchejte do těsta 1-2 g čaje matcha. 
  • Pro větší chuťový kontrast můžete upečené sušenky posypat špetkou maldonské soli.

Pistáciové sušenky

18 - 20 ks

  • 220 g másla
  • 130 g krupicového cukru
  • 70 ml medu
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička sody (8 g)
  • 125 g pistáciové mouky
  • 30 g celých pistácií na ozdobu
  1. Máslo a vejce vytáhněte z lednice alespoň 2 hodiny předem, aby měly suroviny pokojovou teplotu.
  2. Máslo s cukrem, medem a solí vyšlehejte dohladka, trvá to pár minut. Nejlépe to půjde v kuchyňském robotu. Krystalky cukru se během této doby téměř rozpustí, celá směs nabude na objemu a bude světlá a nadýchaná.
  3. Přidejte jedno vejce a pořádně zašlehejte, pak teprve zašlehejte druhé.
  4. Do jiné misky prosijte přes sítko mouku, škrob, sodu a promíchejte. Přidejte pistáciovou mouku a rukama rozemněte všechny hrudky.
  5. Sypkou směs přidejte do máslového základu a už jen rychle promíchejte.
  6. Teď si připravte velký tác (který ale zároveň vejde do lednice) a vyložte ho pečicím papírem. Navlhčenýma rukama z těsta tvořte kuličky o průměru 4 cm. Skládejte je na tác. 
  7. Pistácie nasekejte nahrubo, posypejte jimi sušenky a lehce je vtlačte do těsta.
  8.  Sušenky přikryjte fólií a nechejte 8-24 hodin chladit v lednici.
  9. Sušenky se pečou na 170 °C. Pečící plechy vyložte pečicím papírem a kuličky z těsta na ně naskládejte tak, aby mezi sebou měly rozestupy a nespekly se - tedy asi 8 sušenek na 1 plech.
  10. Pečte 8-12 minut, dokud nebudou okraje jen lehce zlatavé a sušenky můžou vypadat ještě trochu nedopečeně, ale přesně v této chvíli jsou hotové. Nechejte je vychladnout na plechu, tím se zpevní.
  11. Hotovo, pusťte se do nich. Pokud je nesníte hned, chovejte je ve vzduchotěsné dóze. Můžete je skladovat dobře zabalené v mrazáku.

Tento příspěvek vznikl se spolupráci s internetovým vyhledávačem nábytku a dekorací FAVI. Děkuji za podporu mého blogu!

Newsletter Děvčete u plotny

Přihlašte se k mému newsletteru plnému střípků z mého každodenního života, který vám dorazí jednou za měsíc. A taky dostanete 10% slevu na nákup v mém e-shopu.

Odesláním formuláře souhlasím, že Děvče u plotny uloží a zpracuje mé údaje. Svůj souhlas i odběr novinek můžu kdykoliv zrušit.