Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Podzimní snídaňové cuketové muffiny

To mě jednou honila převeliká chuť na sladké. Na něco, v čem jsou zapečená jablka, voní to po skořici a můžu toho sníst, kolik chci.

A tak vznikl recept, na který jsem opravdu pyšná. Recept na vláčné cuketové muffiny z pohankové a mandlové mouky, s tahini, jablky a spoustou voňavého koření. Jsou skvělé třeba ke snídani, kdy máte chuť na něco sladkého a zdravého zároveň, protože téměř neobsahují cukr (jeho množství si upravte podle sebe - přidejte nebo uberte).

Pokud hledáte něco k nedělnímu kafi, tyhle muffiny rovnou vyřaďte. Jsou opravdu myšleny spíš jako zdravější snídaně a ne jako sladká tečka po nedělním obědě.

Muffiny jsou přirozeně bezlepkové. Použila jsem mandlovou a pohankovou mouku, díky které chutnají po oříšcích. Pokud nejste příznivci pohankové mouky, můžete ji nahradit klidně i hladkou pšeničnou.

Pro vláčnost jsem do nich nastrouhala cuketu a přidala jablko nakrájené na kostičky. Místo jablka klidně použijte hrušku, švestky, sušené meruňky nebo datle (mám vyzkoušeno, že švestky jsou moc dobré).

Aby se muffiny nerozpadaly, najdete v nich vajíčka a také lněnou mouku, kterou jsem nechala nabobtnat ve vodě do podoby slizu - ten se ve veganském pečení často používá jako náhrada vajec.

Na tento recept navíc nebudete potřebovat mixér, všechno smícháte jen tak ručně. 

Podzimní snídaňové cuketové muffiny 

na 12 kousků

  • 20 g lněné mouky + 30 ml vody
  • 150 g cukety
  • 5 cm kousek čerstvého zázvoru (můžete použít míň podle chuti, ale já mám ráda hodně zázvoru)
  • 2 vejce (měla jsem je od domácích slepiček)
  • 50 g třtinového cukru, třtinové melasy nebo datlového sirupu
  • 70 g tahini
  • 20 ml slunečnicového oleje
  • 85 g mandlové mouky
  • 65 g hladké pohankové mouky
  • 1 a 1/2 lžičky sody nebo 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice + na posypání
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1 větší jablko, hrušku nebo sušené ovoce... (celkem 150-200 g ovoce)
  1. Troubu předehřejte na 175 °C. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
  2. Lněnou mouku smíchejte s vodou a nechejte 10 minut odstát, aby mouka nabobtnala.
  3. Cuketu i zázvor nastrouhejte najemno.
  4. V míse smíchejte lněný sliz, nastrouhanou cuketu a zázvor, vejce, sladidlo, tahini a slunečnicový olej.
  5. V jiné misce promíchejte všechny suché ingredience a ručně vmíchejte k těm tekutým. Těsto bude celkem husté.
  6. Jablko (nebo jiné ovoce) rozkrojte, odstraňte z něj jadřinec a nakrájejte na menší kostičky. Vmíchejte do těsta.
  7. Těsto rozdělte do 12 formiček a pokud chcete, můžete ho na povrchu ozdobit plátky jablek. Nakonec lehce posypejte skořicí.
  8. Pečte 25 minut, dokud muffiny nezezlátnou a nezačnou vonět. Pro jistotu vyzkoušejte špejlí, jestli už jsou upečené - špejle musí vyjít z těsta suchá.
  9. Cuketové muffiny jsou nejlepší ještě vlažné s šálkem čaje nebo voňavou chai masalou.

Při tvorbě receptu jsem se volně inspirovala jablečnými muffiny s mandlemi a pohankou podle Green Kitchen Stories


Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku