Chai masala

Masala patří mezi mé oblíbené zimní nápoje. Dávám do ní spoustu pepře a zázvoru, aby zahřála a skořici s kardamomem pro vůni. Nakonec ji ještě můžete posypat špetkou kurkumy.

Někdy mám chuť masalu něčím ozvláštnit, v takových chvílích ke koření přidám nastrouhanou kůru z jednoho (nejlépe bio) pomeranče.

Když chci masalu silnější, vařím koření ještě asi o čtvrt hodinu déle. Naopak když ji chci slabší, přidám více vody nebo mléka a cukr podle chuti.

Chai masala

(4 šálky)

  • 500 ml vody
  • 4 svitky skořice
  • 6 tobolek kardamomu
  • 12 hřebíčků
  • 1 hvězdička badyánu
  • 5 cm kousek čerstvého zázvoru
  • 1 lžička kuliček pepře
  • 2 lžíce sypaného černého čaje
  • 50 g třtinového cukru
  • 250 ml plnotučného mléka
  • špetka kurkumy
  1. Do hrnce dejte vodu spolu s kořením a nastrouhaným zázvorem. Přiveďte k varu a nechejte pobublávat asi 20 minut.
  2. Stáhněte z ohně, přisypejte čaj a nechejte ještě 5 - 10 minut louhovat.
  3. Mléko ohřejte a vyšlehejte do pěny, slouží k tomu takové ty maličké runí šlehače, ale zvládne to i tyčový mixér.
  4. Nálev přeceďte a přidejte do něj cukr a mléko. Rodělte do šálků a lehce posypejte kurkumou.

Newsletter Děvčete u plotny

Přihlašte se k mému newsletteru plnému střípků z mého každodenního života, který vám dorazí jednou za měsíc. A taky dostanete 10% slevu na nákup v mém e-shopu.

Odesláním formuláře souhlasím, že Děvče u plotny uloží a zpracuje mé údaje. Svůj souhlas i odběr novinek můžu kdykoliv zrušit.