Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Chai masala

Masala patří mezi mé oblíbené zimní nápoje. Dávám do ní spoustu pepře a zázvoru, aby zahřála a skořici s kardamomem pro vůni. Nakonec ji ještě můžete posypat špetkou kurkumy.

Někdy mám chuť masalu něčím ozvláštnit, v takových chvílích ke koření přidám nastrouhanou kůru z jednoho (nejlépe bio) pomeranče.

Když chci masalu silnější, vařím koření ještě asi o čtvrt hodinu déle. Naopak když ji chci slabší, přidám více vody nebo mléka a cukr podle chuti.

Chai masala

(4 šálky)

  • 500 ml vody
  • 4 svitky skořice
  • 6 tobolek kardamomu
  • 12 hřebíčků
  • 1 hvězdička badyánu
  • 5 cm kousek čerstvého zázvoru
  • 1 lžička kuliček pepře
  • 2 lžíce sypaného černého čaje
  • 50 g třtinového cukru
  • 250 ml plnotučného mléka
  • špetka kurkumy
  1. Do hrnce dejte vodu spolu s kořením a nastrouhaným zázvorem. Přiveďte k varu a nechejte pobublávat asi 20 minut.
  2. Stáhněte z ohně, přisypejte čaj a nechejte ještě 5 - 10 minut louhovat.
  3. Mléko ohřejte a vyšlehejte do pěny, slouží k tomu takové ty maličké runí šlehače, ale zvládne to i tyčový mixér.
  4. Nálev přeceďte a přidejte do něj cukr a mléko. Rodělte do šálků a lehce posypejte kurkumou.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku