Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Skořicový cheesecake se slaným karamelem

Chtěla jsem upéct tak trochu netradiční cheesecake a tak jsem přemýšlela a přemýšlela, jaký by mohl být. Příchutí mě napadla spousta, ale nakonec to vyhrál slaný karamel v kombinaci s krémovou skořicovou náplní a řekla bych, že opravdu stojí za vyzkoušení.

Skořicový cheesecake se slaným karamelem

Korpus

  • 200 g sušenek (můžou být i karamelové)
  • 100 g másla

Cheesecake

  • 500 g plnotučného vaničkového tvarohu
  • 120 g Lučiny
  • 120 g cukru moučka
  • 1 vrchovatá lžička skořice
  • špetka soli
  • 3 vejce

Slaný karamel

  • 100 g cukru krystal
  • 30 ml vody 70 ml smetany ke šlehání
  • 45 g másla nakrájeného na malé kousky
  • 1/2 - 1 lžička soli podle chuti

borůvky na ozdobu

  1. Všechny suroviny si asi hodinu předem vytáhněte z lednice, aby měly pokojovou teplotu.
  2. Pečicí formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem.
  3. V mixéru rozdrťte sušenky a máslo rozpusťte. Smíchejte a směs podobnou mokrému písku vtlačte na dno formy. Dejte ztuhnout do lednice.
  4. Troubu předehřejte na 155 – 160 stupňů a na dno trouby umístěte nádobku s vodou, aby v troubě byla správná vlhkost.
  5. Vyšlehejte tvaroh, Lučinu, cukr, skořici a sůl do hladkého krému. Opatrně a na nejnižší rychlost po jednom zašlehejte vejce.
  6. Náplň nalijte na vychlazený sušenkový základ a několikrát s formou bouchněte o kuchyňský stůl, abyste odstranili případné bublinky vzduchu.
  7. Pečte cheesecake 30 – 35 minut. Je hotový ve chvíli, kdy se při poklepání na bok formy chvěje jako želé. V lednici pak ještě ztuhne.
  8. Vypněte troubu, pootevřete dvířka trouby a nechejte v ní cheesecake asi půl hodiny vychladnout. Poté přemístěte do lednice a nechejte chladit alespoň dvě hodiny, než koláč přelijete karamelem.
  9. Karamel. Do hrnce dejte cukr a vodu a nechejte na nízké teplotě rozpustit, trvá to tak 10 minut. Během vaření nemíchejte! Až bude cukr hezky hnědý, stáhněte hrnec z ohně a přidejte máslo nakrájené na malé kousky. Vraťte zpátky na plotnu a malým pramínkem přilévejte smetanu. Vyvolá to prudkou chemickou reakci, tak pozor, ať se nespálíte. Promíchejte, nechejte prohřát a přidejte sůl.
  10. Horký karamel nechejte čtvrt hodiny vychladnout, sem tam promíchejte, a poté jej přeceďte přes sítko, aby se odstranily případné hrudky cukru.
  11. Až je karamel jen teplý a trochu ztuhnul, přelijte ho přes cheesecake a nechejte chladit ještě alespoň 6 hodin, ideálně však přes noc.
  12. Nakonec ozdobte borůvkami.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku