Skořicoví šneci s broskvemi a mandlovým karamelem

Skořicoví šneci jsou láska. Připomínají mi čas strávený ve Švédsku, kde je měli v každé pekárně i kavárně. Já jsem tentokrát část hladké mouky vyměnila za celozrnnou špaldovou a místo cukru dala třtinovou panelu. Šneky jsem naplnila skořicovou náplní s kapkou pomerančového extraktu pro svěží chuť a doprostřed každého šneka přišly svařené broskve. Nakonec jsem šneky potřela směsí tosca, tradiční švédskou polevou zapečenou na koláči nebo šnecích, která svou chutí a křupavostí připomíná karamel a je plná mandlí. Pekla jsem ze skvělých surovin ze Světa plodů

Přestanu vám povídat o tom, jak jsou šneci dobří a řeknu vám jen tolik - upečte si je taky!

  • Panela je sušená třtinová šťáva s výraznými tóny karamelu. Jestli ji doma nemáte, nahraďte ji tmavým třtinovým cukrem.
  • Tosca je směs uvařená z másla, mouky, mléka, cukru a plátků mandlí. Je třeba připravit ji až těsně před pečením, aby vám neztuhla. Na blogu už najdete i toscakaka, vanilkový koláč s křupavou vrstvou mandlového karamelu. 
  • Vím, že recept je vcelku dlouhý, ale můžete si pečení rozdělit na dva dny, tak jsem to udělala i já. V předvečer pečení jsem připravila těsto, které přes noc kynulo v lednici zavřené v dostatečně velké krabičce. Připravila jsem i svařené broskve, ty vydrží v lednici několik dnů.
  • Šneci, jak už to u kynutého těsta bývá, jsou nejlepší krátce po upečení. Pak rychle ztrácejí svou vláčnost a křupavost.

Skořicoví šneci s broskvemi a mandlovým karamelem

na formu o velikosti 20x25 cm

Těsto

  • 75 g másla
  • 45 g třtinové panely
  • velká špetka soli
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 250 ml mléka
  • 25 g čerstvých kvasnic
  • 120 g celozrnné špaldové mouky
  • 280 - 300 g hladké mouky

Svařené broskve

  • 3 - 4 broskve (celkem 250 - 300 g dužiny)
  • 200 ml vody

Skořicová náplň

  • 65 g másla
  • 40 g třtinové panely
  • 1 lžíce skořice (12 g)
  • 1/2 lžičky pomerančového extraktu

Tosca - mandlový karamel

  • 80 g másla
  • 100 ml mléka
  • 45 g krupicového cukru
  • 20 g hladké mouky
  • 60 g plátků mandlí
  1. Těsto. Ve velké míse smíchejte máslo, panelu, sůl a kardamom.
  2. Mléko ohřejte na 37 °C, odstavte z plotny a rozdrobte do něj kvasnice. Míchejte, aby se rozpustily a pak mléko nalejte do směsi másla.
  3. Přidejte oba druhy mouky a zpracujte do podoby hladkého těsta. S moukou opatrně, jakmile jí dáte moc, budou šnečci příliš suší. Ideální konzistence je, když se těsto ještě maličko lepí na prsty. Poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechejte na teplém místě kynout 45 - 60 minut.
  4. Svařené broskve. Broskve vypeckujte a nakrájejte na malé kousky. Dejte do hrnce spolu s vodou a vařte 15 - 20 minut, dokud broskve nezměknou. Nechejte je vychladnout.
  5. Náplň. Máslo rozpusťte a promíchejte s panelou, skořicí a extraktem. Vložte na půl hodiny do lednice, kde náplň lehce ztuhne a půjde dobře roztírat. 
  6. Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučenou plochu a vyválejte z něj obdélník o rozměru 30 x 50 cm. Rozetřete na něj náplň a srolujte do rolády. 
  7. Z rolády nakrájejte kousky o délce 2,5 cm a skládejte je do formy, kterou je třeba vyložit archem pečicího papíru, aby se šnečci během pečení nepřichytili.
  8. Šneky nechejte kynout ještě 20 minut a pak doprostřed každého šneka udělejte prsty větší dírku, do té vložte lžičku broskvové náplně.
  9. Tosca. Do hrnce dejte máslo, mléko, cukr a mouku a za stálého míchání vařte asi 5 minut, dokud směs nezačne připomínat hustý pudink.
  10. Odstavte z plotýnky, vmíchejte plátky mandlí a nechejte pár minut zchladnout. Mandlovu směs rovnoměrně rozetřete po celém povrchu šneků. 
  11. Vložte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte přibližte 30 minut dozlatova. Před ochutnáním nechejte vychladnout.

Tento recept vznikl ve spolupráci se Světem plodů, děkuji za podporu mého blogu!

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny