Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Švédský mandlový koláč toscakaka

Vláčný švédský mandlový koláč s křupavou vrstvou mandlového karamelu se na podzim objeví v mé nové kuchařce a abych vás na ni trošku navnadila, prozradím vám recept!


Za videorecept i krásné fotky děkuju svému kamarádovi Kubovi Tomšejovi.

Švédský mandlový koláč Toscakaka

Těsto

  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 110 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 120 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 70 ml mléka nebo smetany

Mandlová vrstva

  • 100 g másla
  • 15 g mouky
  • 20 ml mléka
  • 90 g cukru krystal
  • 100 g mandlových plátků
  • špetka soli
  1. Všechny ingredience vytáhněte z lednice alespoň dvě hodiny před pečením, aby se těsto nesrazilo.
  2. Troubu předehřejte na 175 stupňů a dno dortové formy o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem.
  3. Máslo rozpusťte a nechejte zchladnout. 
  4. Vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkou do světlé a nadýchané pěny.
  5. Sůl, mouku a prášek do pečiva prosejte do misky a promíchejte. Ručně vmíchejte do těsta. 
  6. Nakonec přimíchejte mléko a máslo.
  7. Těsto nalijte do formy a pečte 20 - 25 minut, dokud nebude povrch lehce zlatavý. Koláč musí být na povrchu upečený, jinak se těsto propadne.
  8. Mezitím si připravte mandlovou vrstvu. Všechny ingredience dejte do hrnce a na mírném plameni a za stálého míchání pomalu rozpouštějte. Směs vařte dvě až tři minuty a stále míchejte, aby se nepřipálila. 
  9. Koláč pokryjte mandlovou vrstvou a pečte dalších 15 - 20 minut, dokud na povrchu nezezlátne. Před servírováním nechejte vychladnout.

Píšu kuchařku o švédském pečení

Na HitHitu jsme vybrali potřebnou částku a tak vyjde na konci září 2018!

Dovedět se více

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Každou středu Vám ode mě přijde mail s novým receptem.

Devceuplotny