Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Švédský mandlový koláč toscakaka

Vláčný švédský mandlový koláč s křupavou vrstvou mandlového karamelu se na podzim objeví v mé nové kuchařce a abych vás na ni trošku navnadila, prozradím vám recept!


Za videorecept i krásné fotky děkuju svému kamarádovi Kubovi Tomšejovi.

Švédský mandlový koláč Toscakaka

Těsto

  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 110 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 120 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 70 ml mléka nebo smetany

Mandlová vrstva

  • 100 g másla
  • 15 g mouky
  • 20 ml mléka
  • 90 g cukru krystal
  • 100 g mandlových plátků
  • špetka soli
  1. Všechny ingredience vytáhněte z lednice alespoň dvě hodiny před pečením, aby se těsto nesrazilo.
  2. Troubu předehřejte na 175 stupňů a dno dortové formy o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem.
  3. Máslo rozpusťte a nechejte zchladnout. 
  4. Vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkou do světlé a nadýchané pěny.
  5. Sůl, mouku a prášek do pečiva prosejte do misky a promíchejte. Ručně vmíchejte do těsta. 
  6. Nakonec přimíchejte mléko a máslo.
  7. Těsto nalijte do formy a pečte 20 - 25 minut, dokud nebude povrch lehce zlatavý. Koláč musí být na povrchu upečený, jinak se těsto propadne.
  8. Mezitím si připravte mandlovou vrstvu. Všechny ingredience dejte do hrnce a na mírném plameni a za stálého míchání pomalu rozpouštějte. Směs vařte dvě až tři minuty a stále míchejte, aby se nepřipálila. 
  9. Koláč pokryjte mandlovou vrstvou a pečte dalších 15 - 20 minut, dokud na povrchu nezezlátne. Před servírováním nechejte vychladnout.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Každou středu Vám ode mě přijde mail s novým receptem.

Nikomu jinému váš e-mail nepředáme. Přihlášením k odběru souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Devceuplotny