Sirup z plodů bezu černého

Září pro mě znamená podzim. Na podzim se těším do té doby, co skončilo jaro. S podzimem pro mě začíná jedno z nejkrásnějších ročních období, kdy dozrávají švestky a vzduch po ránu voní chladem. S koncem léta jsem si letos poprvé uvařila sirup z plodů bezu černého, na který jsem byla zvědavá už od loňska.

Bezové kuličky jsou v syrovém stavu jedovaté, proto je pořádně provařte, jak stojí v receptu. Vybírejte také jen tmavé a zralé bobulky, světle zelené ani růžové nepoužívejte.

Chuť samotného sirupu je trochu nezvyklá. Vůbec nechutná jako sirup z bezových květů, vlastně moc nevím, k čemu tu chuť přirovnat. Uvařte si ho a uvidíte.

Recept jsem převzala z blogu Our Food Stories.

Sirup z plodů bezu černého

  • 900 g plodů bezu (jen kuličky bez stopek)
  • 750 g třtinového cukru
  • 10 g kyseliny citronové
  • 800 ml vody
  1. Plody bezu propláchněte a odstraňte všechny nezralé plody a nečistoty.
  2. Ve velkém hrnci smíchejte plody bezu, cukr, kyselinu citronovou a vodu.
  3. Přiveďte k varu a nechejte asi 15 minut pobublávat, poté celou směs rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte přes sítko.
  4. Tekutinu vraťte do hrnce, zbytky plodů vyhoďte.
  5. Vařte dalších 15 minut, dokud tekutina nezíská sirupovitou konzistenci.
  6. Sirup přelijte do lahví a skladujte v lednici.

DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika