Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Rajčatový quiche

Rajčata patří mezi moje oblíbené druhy zeleniny. Celý rok se těším, až budou na trhu sladká a voňavá červená rajčátka pěstovaná na sluníčku (ne ve skleníku). Protože na trhu měli i oranžová rajčata, rozhodla jsem se upéct barevný letní quiche, na kterém jsme si s mým mužem velmi pochutnali.

Na quiche se nehodí příliš vodnatá a přezrálá rajčata, která by celý koláč zbytečně rozmočila. Lepší volbou jsou pevnější druhy rajčat.

Korpus

  • 175 g žitné mouky
  • 100 g studeného másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 - 2 lžíce ledové vody podle potřeby

Náplň

  • 300 - 400 g cherry a oranžových rajčat
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 vejce
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě namletého pepře
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • pár lístků bazalky k servírování
  1. V míse smíchejte všechny suroviny na korpus a vypracujte hladké těsto. Nechejte ho hodinu chladit v lednici, pak z něj vyválejte tenkou placku a vyložte jím koláčovou formu o průměru 22 - 24 cm.
  2. Troubu předehřejte na 175 stupňů. Těsto propíchejte vidličkou, položte na něj pečicí papír a posypejte pečicími fazolemi. Pečte 15 minut, poté odstraňte fazole a papír a dopékejte ještě asi 10 minut. Korpus musí být úplně upečený.
  3. Náplň. V misce smíchejte smetanu, vejce, nastrouhaný parmazán, sůl, pepř, rozmarýn a metličkou vše prošlehejte.
  4. Cherry rajčata nakrájejte na poloviny, větší oranžová rajčata na centimetrové plátky. Rajčata rozložte do formy a zalijte vaječnou směsí.
  5. Pečte 35 - 45 minut, dokud není koláč na povrchu zlatavý. Před krájením ho nechejte vychladnout a ozdobte několika lístky bazalky.

Píšu kuchařku o švédském pečení

Na HitHitu jsme vybrali potřebnou částku a tak vyjde na konci září 2018!

Dovedět se více

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Každou středu Vám ode mě přijde mail s novým receptem.

Devceuplotny