Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Rajčatový quiche

Rajčata patří mezi moje oblíbené druhy zeleniny. Celý rok se těším, až budou na trhu sladká a voňavá červená rajčátka pěstovaná na sluníčku (ne ve skleníku). Protože na trhu měli i oranžová rajčata, rozhodla jsem se upéct barevný letní quiche, na kterém jsme si s mým mužem velmi pochutnali.

Na quiche se nehodí příliš vodnatá a přezrálá rajčata, která by celý koláč zbytečně rozmočila. Lepší volbou jsou pevnější druhy rajčat.

Korpus

  • 175 g žitné mouky
  • 100 g studeného másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 - 2 lžíce ledové vody podle potřeby

Náplň

  • 300 - 400 g cherry a oranžových rajčat
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 vejce
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě namletého pepře
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • pár lístků bazalky k servírování
  1. V míse smíchejte všechny suroviny na korpus a vypracujte hladké těsto. Nechejte ho hodinu chladit v lednici, pak z něj vyválejte tenkou placku a vyložte jím koláčovou formu o průměru 22 - 24 cm.
  2. Troubu předehřejte na 175 stupňů. Těsto propíchejte vidličkou, položte na něj pečicí papír a posypejte pečicími fazolemi. Pečte 15 minut, poté odstraňte fazole a papír a dopékejte ještě asi 10 minut. Korpus musí být úplně upečený.
  3. Náplň. V misce smíchejte smetanu, vejce, nastrouhaný parmazán, sůl, pepř, rozmarýn a metličkou vše prošlehejte.
  4. Cherry rajčata nakrájejte na poloviny, větší oranžová rajčata na centimetrové plátky. Rajčata rozložte do formy a zalijte vaječnou směsí.
  5. Pečte 35 - 45 minut, dokud není koláč na povrchu zlatavý. Před krájením ho nechejte vychladnout a ozdobte několika lístky bazalky.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku