Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Pivní štrúdl

Brněnské HaDivadlo zahajuje svou sezonu a k této příležitosti bylo na mně, abych pro ně vymyslela recept inspirovaný rakouskou kuchyní. Jejich nové představení Síla zvyku totiž napsal vídeňský dramatik Thomas Bernhard. Ústředním tématem inscenace je úděl umělce s neustálým pnutím mezi touhou po dokonalosti a banální všedností.

V Rakousku se často peče tažený štrúdl, ale ten už na blogu je a tak jsem se pustila do pivního těsta, které dělávala má babička. Výsledkem je křupavé a voňavé máslové těsto.

Pivní štrúdl

(na 1 štrúdl)

Těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
  • 120 ml černého piva
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru moučka

Náplň

  • 50 g strouhanky
  • 50 g mletých mandlí
  • 20 g másla
  • 700 g jablek
  • 50 - 150 g třtinového cukru (podle kyselosti jablek)
  • 1 vrchovatá lžička skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  1. Den předem si připravte těsto. Smíchejte všechny suroviny a vypracujte vláčné a trochu lepivé těsto. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu. Těsto zabalte do fólie a uložte na noc do lednice.
  2. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte strouhanku a mleté mandle a chvíli opékejte, dokud se celá směs nerozvoní. Nechejte vychladnout.
  3. Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte s cukrem, skořicí a hřebíčkem.
  4. Odležené těsto rozválejte na plát o tloušťce 2 - 3 mm a přemístěte na pečicí papír. Doprostřed nasypejte strouhanku (strouhanka zachytí šťávu z jablek a  těsto nebude rozmočené) a na ni rozvrstvěte jablka. Okraje založte a celý štrúdl zabalte do těsta asi jako kdybyste skládali dopisní papír na tři části (spodní třetinu přeložte přes jablka a přes to přijde ještě horní třetina těsta).
  5. Přemístěte na plech, potřete vajíčkem a posypejte krupicovým cukrem. Ten na štrúdlu během pečení zkaramelizuje a vytvoří křupavou krustu.
  6. Pečte asi 40 - 50 minut na 175 stupňů, dokud nebude štrúdl zlatavý na povrchu.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku