Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Nadýchaný čokoládový cheesecake

Měl to být pokus. Za prvé zjistit, jak chutná kokosový olej v čokoládovém těstě. Neuvěřitelně dobře. A za druhé, co všechno dokáže plátková želatina. Mnoho. A tak z toho pokusu vznikl naprosto úžasný, lehký a nadýchaný čokoládový cheesecake se špetkou kokosové chuti v hutném čokoládovém korpusu (vycházela jsem z receptu na kladdkaku).

Na dort jsem použila formu o průměru 16 cm, použijete-li větší, okolo 20 - 24 cm, vynásobte všechny suroviny dvěma.

Nadýchaný čokoládový cheesecake

Korpus:

  • 1 vejce
  • 50 g kokosového oleje
  • 100 g cukru krystal
  • 30 g hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa holandského typu
  • špetka soli

Náplň:

  • 250 g plnotučného tvarohu (nejlépe balený ve vaničkách)
  • 200 bílého jogurtu
  • 50 g 70% čokolády
  • 3 - 4 lžíce moučkového cukru
  • 3 plátky želatiny
  1. Dortovou formu s odjímatelným okrajem o průměru 16 cm vyložte pečicím papírem na dně i na bocích. Papír, který přijde na boky, mírně navlhčete, aby přilnul k formě, a případně si můžete pomoct s kolíčky na prádlo.
  2. Troubu předehřejte na 175 stupňů. Kokosový olej rozpusťte v mikrovlnné troubě na nízkém výkonu. Do mísy dejte vejce, cukr, olej a zamíchejte. Přisypejte ostatní ingredience a vytvořte hutné těsto.
  3. Těsto opatrně nalejte do formy, odepněte kolíčky (teď už by papír měl držet sám) a pečte 8 - 12 minut tak, aby bylo těsto uprostřed nedopečené. Pozor, aby se korpus nepřepekl, ztratil by to svoje hutně čokoládové kouzlo. Nechejte ve formě úplně vychladnout.
  4. Náplň. Namočte plátky želatiny podle návodu na obalu.
  5. Čokoládu rozpusťte na nízký výkon v mikrovlnné troubě a nechejte zchladnout. V míse smíchejte tvaroh, jogurt a cukr a šlehejte, dokud směs není hladká. Za nízkých otáček mixéru přidávejte čokoládu, ale trošku si nechejte bokem na ozdobu.
  6. A teď pracujte rychle. Přimíchejte k tvarohu želatinu, opět pořádně zašlehejte, a nalejte na korpus. Zbylou čokoládou polejte povrch koláče a špičkou nože vytvořte ornamenty.
  7. Dejte cheesecake na noc chladit do lednice. Další den opatrně odejměte formu, odstraňte boční papír (díky tomu tvarohová náplň nezůstane přilepená na bočnici) a překlopte na jiný talíř (nejdříve položte velký talíř na vrchní stranu koláče, pak celý koláč překlopte vzhůru nohama a odstraňte pečicí papír a dno formy a místo toho přiklopte talířem, na kterém budete cheesecake servírovat. Pak opět obraťte a opatrně odejměte vrchní talíř. Voilá!

Na závěr malá rada. Až budete cheesecake krájet, před každým řezem nůž chvíli nechejte zahřát v horké vodě, řez pak bude hladký a čistý.


Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku