Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Muffiny s meruňkami a ovesnou drobenkou

Jeli jsme s mým milým do Chorvatska na dovolenou. Jako správný turista jsem si na cestu chtěla vzít Májku s chlebem, ale nakonec jsem ještě na poslední chvíli vykouzlila tyhle nadýchané a lehce nakyslé muffiny s meruňkami a paštika tak musela zůstat doma.

Všechny ingredience by měly být v pokojové teplotě, aby se pak těsto nesrazilo. Týká se to hlavně másla a vajec. Já si většinou máslo i vajíčka vytáhnu z lednice tak hodinu předem.

Místo meruňkového pyré můžete použít i obyčejnou přesnídávku.

Muffiny s meruňkami a ovesnou drobenkou

15 – 20 ks

Drobenka

  • 50 g másla
  • 40 g jemných ovesných vloček
  • 30 g cukru moučka
  • 30 g hladké mouky

Těsto

  • 120 g másla
  • 110 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • kůra z 1 bio citronu
  • 100 g meruněk (už vypeckovaných)
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 g meruněk
  • hrst malin a borůvek
  • 1 lžíce hladké mouky
  1. Nejdříve si připravte drobenku. Na pánev dejte máslo a nechejte ho rozpustit. Přidejte ovesné vločky a chvíli je opékejte, aby začaly vonět. Přidejte cukr, promíchejte, a pak po troškách přisypávejte mouku, dokud nemá drobenka správnou konzistenci. Dejte do mističky a nechejte trochu zchladnout.
  2. Troubu předehřejte na 160 stupňů a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
  3. 100 g vypeckovaných meruněk rozmixujte na pyré.
  4. V míse šlehejte máslo s cukrem do pěny, pak po jednom zašlehávejte vejce, až je směs světlá a nadýchaná. Vmíchejte nastrouhanou kůrů z citronu.
  5. V jiné misce smíchejte obě mouky a prášek do pečiva a spolu s meruňkovým pyré přidejte do vaječné směsi. Smíchejte, aby bylo těsto hladké.
  6. Těstem naplňte košíčky na muffiny, plňte je maximálně do poloviny, ale klidně i trochu méně.
  7. Meruňky nakrájejte na kousky, smíchejte s borůvkami a malinami a se lžící mouky.
  8. Každý muffin posypejte trochou ovoce a drobenky a dejte péct asi na 20 minut, dokud muffiny nezezlátnou. Vyzkoušejte špejlí, jestli už jsou upečené.
  9. Nechejte je vychladnout ve formě, teprve poté je vyklopte.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku