Mrkvový koláč s kokosovou šlehačkou

Nevím, jak vy, ale já si u pečení vždycky odpočinu. Těším se na čas strávený v kuchyni, kdy mi pod rukama vznikají samé dobroty. S naším Jeníčkem se mi však ještě nepoštěstilo nic upéct, on je většinu času takové uplakané a chovací miminko. Až včera! Spal jak dudek a já jsem konečně měla čas péct!

Upekla jsem voňavý a vláčný mrkvový koláč, který je úplně bez laktózy, té se teď při kojení snažím vyhýbat. Je slazený jen medem, ale můžete místo něj použít například datlový nebo agávový sirup. Pekla jsem ho ze špaldové mouky, která má nižší obsah lepku než hladká pšeničná. 

Kokosovou smetanu získáte z plechovky kokosového mléka, kterou necháte několik hodin v chladu - oddělí se tekutá a tuhá část. Tuhou část (kokosovou smetanu) vyšlehejte a máte šlehačku! V případě, že se vám šlehačka zdá příliš hustá, můžete ji naředit malým množstvím kokosové vody.

Mrkvový koláč s kokosovou šlehačkou (bez laktózy)

Mrkvové pyré

  • 250 g mrkve
  • 50 ml vody

Těsto

  • 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • špetka soli
  • 100-120 ml tekutého medu, podle chuti
  • 250 g mrkvového pyré
  • 60 ml kokosového nebo slunečnicového oleje
  • 135 g hladké špaldové mouky ₊ na vysypání formy
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/3 lžičky kurkumy
  • 1/3 lžičky sušené mleté pomerančové kůry nebo nastrouhaná kůra z 1/2 bio pomeranče

Krém

  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 150 g kokosové smetany
  • 20 ml tekutého medu
  1. Mrkvové pyré. Mrkev oloupejte, nakrájejte ji na kolečka, zalijte vodou a na mírném plameni vařte do změknutí. Nechejte zchladnout a pak rozmixujte v mixéru na hladké pyré.
  2. Koláčovou formu o průměru 24 cm vymažte vrstvičkou oleje a vysypejte moukou. Troubu předehřejte na 175 °C.
  3. Bílky vyšlehejte se špetkou soli dotuha.
  4. V jiné misce mixérem prošlehejte žloutky, med, mrkvové pyré a rozpuštěný kokosový olej.
  5. Do tekuté směsi přimíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a s kořením.
  6. Nakonec ručně a velmi pomalu vmíchejte bílky, nesmí ztratit svůj objem.
  7. Těsto vlijte do formy, uhlaďte a pečte 30-35 minut. Pro jistotu vyzkoušejte špejlí, jestli už máte upečeno (špejle musí z koláče vyjít suchá, v opačném případě pečte ještě pár minut).
  8. Koláč nechejte zchladnout.
  9. Mezitím rozehřejte pánev, vsypte do ní sezam a nechejte minutku rozvoněť. Pozor, sezam se rád připaluje.
  10. Kokosovou smetanu vyšlehejte s medem do hladkého krému. Rozetřete jej na koláč, posypejte sezamem a můžete servírovat.
  11. Koláč uchovávejte v lednici, kde vydrží několik dní.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny