Mandlový koláč a vanilkovým pudinkem a jahodami

Voňavý mandlový korpus s mandlovými lupínky, lehounký vanilkový žloutkový pudink a ty nejsladší jahody. Taková je moje představa o dokonalém letním koláči.

Recept jsem připravovala ve spolupráci se Světem plodů, kam chodím nakupovat všechny ořechy a sušené ovoce  pro naši domácnost. A když sháním dárek pro své blízké, mířím nejčastěji také sem, protože jedlé dárky jsou podle mě jedny z nejlepších. Oříšky ze Světa plodů jsou krásně křupavé, ovoce sladké samo o sobě, bez přidaných cukrů a nesířené. Veškeré produkty ve Světě plodů se vybírají opravdu pečlivě a na chuti i vzhledu to jde znát. 

V mém letním koláči najdete mandlovou mouku, plátky mandlí a voňavou vanilku z Madagaskaru

Hotový koláč je dobré sníst ihned po upečení, není vhodný na dlouhé skladování. Můžete si však připravit jednotlivé části dopředu - upéct korpus, uvařit pudink, a koláč seskládat až před servírováním.

Mandlový koláč s vanilkovým pudinkem a jahodami

Korpus

  • 2 vejce
  • 95 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 120 g mandlové mouky
  • 30 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 55 g rozpuštěného másla
  • 30 g plátků mandlí

Vanilkový pudink

  • 55 ml mléka
  • zrníčka z 1/2 vanilkového lusku
  • 3 žloutky
  • 35 g krupicového cukru
  • 10 g kukuřičného škrobu
  • 50 g másla

Na ozdobu

  • 200 g jahod
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička medu
  • pár mandlových lupínků
  • okvětní plátky měsíčku lékařského
  1. Dno dortové formy o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170.
  2. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a solí do světlé pěny, trvá to několik minut.
  3. Mandlovou mouku promíchejte s hladkou moukou a práškem do pečiva.
  4. Směs mouky a rozpuštěné máslo ručně vmíchejte do vaječné směsi. 
  5. Nalijte do do formy, uhlaďte, posypejte mandlovými lupínky a pečte asi 35 minut. Korpus musí být zlatavý na povrchu.
  6. Mezitím, co korpus chladne, si připravte pudink. Do hrnce nalijte mléko, přidejte vanilku a ohřívejte. Jakmile mléko začne vřít, odstavte ho z plotny.
  7. V misce metličkou promíchejte žloutky, cukr a škrob, aby se všechny suroviny pořádně propojily.
  8. Do žloutků vlijte polovinu mléka, promíchejte a celou směs nalijte zpět do hrnce.
  9. Na mírném plameni a za stálého míchání vařte, dokud pudink nezhoustne, v chuti nesmí jít cítit škrob. 
  10. Hotový pudink přemístěte do misky, aby se již dále nevařil zbytkovým teplem, přidejte do něj máslo nakrájené na kousky a rozmíchejte. Nechejte vychladit v lednici a sem tam promíchejte.
  11. Jahody nakrájejte na osminky a promíchejte je s citronovou šťávou a medem. 
  12. Korpus polijte vychlazeným pudinkem, posypejte jahodami a ozdobte mandlovými plátky a květy měsíčku. 
  13. Koláč snězte nejlépe ihned nebo během pár hodin.

Tento recept jsem připravila ve spolupráci se Světem plodů, děkuji za podporu mého blogu. 

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny