Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Levandulové cookies + London Fog

Když jsem pár dní zpátky přemýšlela, co upéct na blog, dostala jsem chuť na levanduli. V hlavě se mi zrodil nápad na křupavé levandulové cookies s citrusovými tóny. 

Prolistovala jsem pár kuchařek, až jsem jeden recept na cookies našla v Tartine. Nutno říci, že jsem si celý recept hodně upravila co se ingrediencí týče, ale v základních poměrech se od toho z Tartine příliš neliší.

Sušenky jsem doplnila receptem na London Fog provoněný levandulí a na světe byla perfektní kombinace pro pošmourné lednové odpoledne.

London Fog

Pod honosným názvem se skrývá horký nápoj z čaje Earl Grey, našlehaného mléka, vanilky a v mém podání s nádechem levandule. Earl Grey je černý čaj s bergamotem, který mu dodává lehce citrusovou chuť a v kombinaci s levandulí je neodolatelný. 

Použila jsem sójové mléko, i když v originále se doporučuje mléko mandlové. Můžete použít i kravské, přimlouvám se však za plnotučnou variantu.

2 šálky

  • 2 lžičky sypaného čaje Earl Grey
  • 2 - 3 lžičky sušené levandule (podle chuti)
  • med, třtinový cukr, sirup z agáve (podle chuti), ale sladidlo můžete úplně vynechat
  • 200 ml sójového, mandlového nebo kravského mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • sušená levandule na posypání
  1. Čaj a levanduli zalijte 300 ml vroucí vody y nechejte 5 minut louhovat.
  2. Mléko nalijte do hrnce a přiveďte až téměř k bodu varu, odstavte. Šlehačem nebo tyčovým mixérem mléko našlehejte do pěny. Pak přimíchejte vanilkové aroma a sladidlo.
  3. Čaj přeceďte a rozdělte do dvou šálků. Zalijte našlehaným mlékem a ozdobte sušenou levandulí. 

Cookies s kandovanou mandarinkovou kůrou, levandulí a ovesnými vločkami

Voňavé, křupavé sušenky, které budete chodit ujídat. Cookies jsou voňavé po levanduli svěží po mandarinkové kůře, na okrajích krásně křupavé a uprostřed ještě trochu vláčné. 

V sušenkách používám kandovanou kůru z mandarinek. Pokud ji nemáte po ruce, můžete použít stejné množství pomerančové marmelády nebo nastrouhanou kůru z jednoho bio pomeranče.

30 - 40 sušenek

  • 110 g másla v pokojové teplotě
  • 100 g třtinového cukru
  • 40 g melasy (cukru, ne sirupu)
  • půl lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 2 lžičky sušené levandule
  • 1 lžíce kandované mandarinkové kůry 
  • 145 g hladké mouky
  • ½ lžičky sody
  • 80 g celých ovesných vloček
  1. Suroviny vytáhněte z lednice alespoň dvě hodiny před pečením, aby přišly do pokojové teploty. Jinak se vám těsto může srazit.
  2. Máslo vyšlehejte do světlé pěny, přidejte oba druhy cukru, sůl, vanilkový extrakt a zašlehejte. Občas těsto seškrábněte ze stěn mísy.
  3. Po jednom přidávejte vejce a každé pořádně zašlehejte.
  4. Levanduli a mandarinkovou kůru nasekejte na kousky a přimíchejte do těsta.
  5. Mouku promíchejte se sodou a ovesnými vločkami a vmíchejte do těsta, které získá lepivou konzistenci.
  6. Mísu přikryjte a nechejte v lednici odpočívat přes noc, klidně až 24 hodin. Těsto se rozleží, chutě se propojí a konzistence cookies bude po dlouhém odpočinku mnohem lepší.
  7. Další den nechejte těsto chvíli povolit a poté z něj tvořte kuličky o průměru 2 cm. 
  8. Troubu předehřejte na 175 stupňů a sušenky skládejte na dva plechy vyložené pečicím papírem. Lehce je zploštěte a nechávejte mezi nimi rozestupy, během pečení se roztečou.
  9. Pečte 7 - 10 minut, aby byly okraje zlatavé a prostředek ještě světlý.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku