Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Kořeněná kandovaná mandarinková kůra

Recept na kandovanou mandarinkovou kůru jsem vytáhla ze Zuzky z Flat White, která mi o ní básnila. Místo mandarinkové kůry můžete klidně použít pomerančovou, citronovou nebo grepovou. Všechny budou skvělé.

Doporučuji sehnat ovoce v bio kvalitě, protože u něj máte záruku, že jeho kůra nebyla chemicky ošetřená. Pokud bio kvalitu nemáte, musíte ovoce spařit horkou vodou, by se z něj uvolnily chemické látky, ty totiž jíst nechceme. 

Mandarinky oloupejte (u citronů, grepu či pomeranče kůru odřízněte na rozhraní kůry a dužiny, včetně bílé části) a následně kůru vhoďte ho vařicí vody. Minutku, dvě vařte, potom sceďte a vhoďte do studené vody. Celý proces dvakrát opakujte.

Kořeněná kandovaná mandarinková kůra

  • 5 středně velkých mandarinek
  • 500 ml vody
  • 250 g cukru krupice
  • šťáva z ½ citronu
  • 1 lžička kuliček růžového pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • hvězdička badyánu
  • 1 svitek skořice
  • ½ vanilkového lusku - semínka i vydlabaný lusk
  1. Mandarinkovou kůru nakrájejte na malé kousky. 
  2. Do hrnce dejte vymačkanou šťávu z mandarinek, vodu a cukr a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.
  3. Přidejte všechny ostatní ingredience včetně kůry a za mírného pobublávání vařte hodinu a půl, dokud není kůra nasáklá sirupem.
  4. Dávejte pozor, aby se voda neodpařila. Dolévejte ji, aby bylo v hrnci pořád cca 300 - 500 ml tekutiny.
  5. Hotové dílo (kůru i sirup) nalijte do skleničky a sladujte v lednici, kde vydrží až rok. 

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku