Levandulová panna cotta s medem

Recept na tuhle zvláštnost mi poradit kuchař v Bistru Franz, a jakmile jsem na zahradě naší tetičky objevila kvetoucí levandulový keř, osud této panna cotty byl zpečetěn.

Panna cotta se podle mě nemá podobat betonu. Mám ji ráda jemnou a poněkud rosolovité konzistence. Jestli ji chcete tuhou, aby se dala vyklopit, přidejte o jeden plátek želatiny navíc.

Levandulové kvítky dají smetaně velmi netradiční chuť a sama se už příští rok chystám na pana cottu ze šeříku a květů bezu. A jen tak mimochodem mě láká tymiánová panna cotta.

Levandulová panna cotta s medem

4 porce

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 2 a půl plátku želatiny
  • 25 g cukru moučka
  • semínka z ½ vanilkového lusku
  • 15 ks stonků čerstvé levandule nebo 3 lžíce sušené + na ozdobu
  • 2 lžičky medu
  1. Plátkovou želatinu namočte asi na 10 minut do studené vody.
  2. Na mírném plameni přiveďte k varu smetanu s levandulí, cukrem a vanilkou. Nechejte 5 minut mírně pobublávat. Vypněte sporák, vmíchejte želatinu a nechejte ještě 5 minut odstát. Pozor, plátková želatina se nesmí vařit, protože by pak neztuhla.
  3. Smetanu přeceďte přes jemné sítko a nalijte do čtyř skleniček. Dejte do lednice, panna cotta ztuhne během pěti hodin. Ozdobte troškou medu a snítkou levandule.

DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika