Jednoduché ovesné sušenky

Některé dny se mi chce péct s minimálním úsilím - jako třeba dnes. Pekla jsem snadné ovesné sušenky, které umícháte i bandou dítek za zády (nebo s jejich pomocí) a do dvaceti minut jsou hotové. Jsou křupavé na povrchu, měkké uvnitř a rozhodně s ochutnáváním neskončíte u jedné. Doporučuju upéct dvojitou dávku, nebudete litovat!

Ovesné sušenky 

(na 1 plech)

  • 90 g másla 
  • 15 g medu
  • 60 g celých ovesných vloček
  • 45 g pohankové mouky
  • 45 g hladké špaldové, pšeničné nebo rýžové mouky
  • 35 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky sody
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • špetka muškátového oříšku
  • 20 g nahrubo nasekaných ořechů, kokosu nebo semínek
  1. Troubu předehřejte na 170 °C a plech vyložte pečicím papírem.
  2. V hrnci rozpusťte máslo a med, nechejte trochu zchladnout.
  3. V misce smíchejte všechny sypké suroviny a promíchejte s máslovou směsí. Těsto má být kompaktní a dobře držet. Kdyby se vám zdálo příliš drobivé, zapracujte do něj 2-3 lžíce vody nebo 1 bílek.
  4. Navlhčenýma rukama tvarujte kuličky o průměru asi 3 cm. Skládejte na plech, lehce je zploštěte a nechejte mezi nimi dostatek prostoru, roztečou se. 
  5. Pečte 10-15 min, dokud lehce nezezlátnou, opravdu ne déle, jinak by mohly být tvrdé.
  6. Nechejte úplně vychladnout na plechu a pak se do nich pusťte!

DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika