Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Jahodová bublanina bez vajec

Jeli jsme na pár dní na dovolenou. Máme s kamarádkami takový zvyk, že každá upečeme buchtu ke snídani či ke kafi. Ta moje byla bublanina bez vajec s velkou spoustou ovoce a ovesnou drobenkou, po které se skoro zaprášilo.

Do bublaniny můžete použít vlastně jakékoli ovoce. Já jsem na zkoušku upekla dva koláče. Do toho na fotkách přišly jahody a rybíz, druhý byl s meruňkami a borůvkami. Určitě bych vyzkoušela broskve, na podzim švestky a v zimě jablka a hrušky.

Jahodová bublanina bez vajec

Drobenka

  • 30 g másla
  • 30 g jemně mletých ovesných vloček
  • 20 g cukru moučka
  • 15 g hladké mouky

Těsto

  • 100 g másla v pokojové teplotě
  • 100 g třtinového cukru
  • nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
  • 2 zralé banány
  • 60 ml mléka
  • 150 g polohrubé mouky
  • 50 g ovesné mouky (mouky z ovesných vloček)
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 g ovoce (jahody, maliny, borůvky, meruňky, rybíz…)
  • 1 lžíce cukru moučka na obalení
  1. Drobenka. V pánvi rozpusťte máslo a odstavte. Přidejte vločky, mouku a cukr a míchejte, dokud se ze směsi nestane drobenka.
  2. Koláčovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem nebo ji vysypejte strouhankou.
  3. Máslo a třtinový cukr vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny, pak vmíchejte citronovou kůru.
  4. Banány rozmačkejte vidličkou na malé kousky a přimíchejte k máslové směsi.
  5. V misce smíchejte polohrubou a ovesnou mouku s práškem do pečiva a vmíchejte do těsta. Nalijte do koláčové formy a uhlaďte.
  6. Ovoce nakrájejte na kousky a jemně promíchejte s moučkovým cukrem. Rovnoměrně jím posypejte povrch koláče. Nakonec koláč posypejte drobenkou.
  7. Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 40 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli už je těsto propečené (špejle zabodnutá do těsta musí být suchá).

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku