Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Francouzský čokoládový koláč

V hlavě se mi už dlouho rodil nápad na čokoládový koláč a konečně nastal jeho čas. Čokoládové těsto s mandlovou moukou, jemný pudinkový čokoládový krém a lehce pálivý růžový pepř.

Tento recept vznikl ve spolupráci se Sonnentor, v receptu používám jejich Raráškovo kakao, které je plné spousty voňavého koření, a růžový pepř, který je mnohem méně pálivý, než černý pepř a chutná spíše nasládle.
Pokud nemáte po ruce Raráškovo kakao, můžete použít i to holandské, ale bude ho stačit jen 25 g.

Francouzský čokoládový koláč

Korpus

Náplň

  • 5 žloutků
  • 160 g cukru krupice
  • 70 g hladké mouky
  • 450 ml mléka
  • špetka soli
  • 150 g másla
  • 130 g 70% čokolády

Na ozdobu

  1. Těsto. Smíchejte mandlovou mouku, cukr, kakao, máslo, hladkou mouku a sůl a vypracujte směs podobnou drobence. Přidejte vejce a vypracujte hladké těsto, ale nehněťte ho příliš dlouho, jinak se s ním bude špatně pracovat. Pokud je těsto příliš suché, přidejte ještě lžíci ledové vody.
  2. Těsto dejte na hodinu chladit do lednice a poté z něj vyválejte placku o průměru asi 28 cm a vyložte jím vroubkovanou formu o průměru 24 cm. Okraje seřízněte a opět dejte na půl hodiny vychladit.
  3. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Dno těsta propíchejte vidličkou, položte na něj vrstvu pečicího papíru a posypejte suchými fazolemi. Pečte 15 minut, poté odstraňte fazole i papír a dopékejte ještě 10 minut nebo dokud není korpus upečený.
  4. Krém. V misce smíchejte žloutky s cukrem a ruční metličkou vyšlehejte do světlé pěny, trvá to asi minutu. Do této směsi přidejte mouku a rozmíchejte, aby s ní nezůstaly žádné hrudky.
  5. Mléko dejte do hrnce, přidejte sůl a přiveďte k varu. Po troškách přilévejte k vaječné směsi, ale tu u toho neustále míchejte, aby se nesrazila.
  6. Celou tuto směs pak nalijte zpátky do hrnce a na středním plameni míchejte metličkou tak dlouho, dokud se z í nestane hustý pudink. Tohle je nejtěžší dřina a bude vás z toho bolet ruka, ale nepřestávejte míchat, aby se pudink nesrazil nebo nepřipálil.
  7. Vařte ještě asi další minutu, pak odstavte z plotny a míchejte další minutu. Zbytkové teplo z hrnce by mohlo krém srazit. Ochutnejte a ujistěte se, že v krému nejde cítit mouka, jinak ho musíte vařit ještě déle.
  8. Krém přemístěte do kovové misky a přidejte nalámanou čokoládu a máslo na kostičky. Nechejte chvíli stát, teplo krému rozpustí čokoládu i máslo, a pak ručně promíchejte.
  9. Krém nechejte chladnout půl hodiny při pokojové teplotě, občas promíchejte. Pak si vezměte kus potravinářské fólie, překryjte jí povrch krému (musí se ho přímo dotýkat) a nechejte přes noc v lednici.
  10. Další den krém promíchejte a rozmixujte tyčovým mixérem. To mu dodá více jemnosti, odstraní případné hrudky a hezky pudink našlehá.
  11. Do upečeného korpusu nalijte pudinkový krém, uhlaďte a posypejte růžovým pepřem a borůvkami. Dejte ještě alespoň na hodinu chladit a pak už ho můžete konečně sníst.

Tento příspěvek vznikl ve spolupráci se Sonnentor.


Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku