Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Cookies s vlašskými ořechy a čokoládou

Dostala jsem chuť na sušenky plné čokolády, které budou krásně křupavé a voňavé po oříškách. Pomáhal mi s nimi můj malý patnáctiměsíční Jeníček, který se do těsta snažil přidat různé zajímavé ingredience jako kmín, příborový nůž a chleba se sýrem. Ubránila jsem se, naštěstí!

Recept je inspirovaný skvělými sušenkami z kuchařky Tartine Bakery.

Těsto na sušenky nechejte odležet v lednici minimálně 12 hodin, lépe však i 24. Po upečení budou cookies chutnat líp, odležení v chladu zlepší výslednou strukturu sušenek. Pokud ale nestíháte můžete je upéct rovnou, budou skvělé i tak.

Do těsta přidejte čokoládu, kterou máte nejraději, u nás se velké oblibě těší čokolády s 80-90% obsahem kakaa, z čokolády s méně kakaem budou sušenky sladší. 

Jestli na vlašáky moc nejste, ale zbožňujete třeba pekany, lískáče nebo arašídy, klidně jimi vlašské ořechy nahraďte.

Cookies s vlašskými ořechy a čokoládou

(15-20 kousků)

  • 110 g másla v pokojové teplotě
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 125 g vlašských ořechů
  • 90 g čokolády (70% a víc)
  • 145 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • špetka soli
  1. Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny, přidejte vejce a pořádně zašlehejte.
  2. Třetinu ořechů nasekejte nahrubo, zbytek rozemelte na jemnou mouku.
  3. Čokoládu nasekejte najemno. Větší půlka přijde do těsta, menší polovinu si nechejte bokem na ozdobu sušenek.
  4. V míse promíchejte suché přísady a spolu s ořechy a čokoládou vmíchejte do těsta.
  5. Těsto dejte do misky, přikryjte, aby neosychalo a nechejte 12-24 hodin odpočinout v lednici.
  6. Před pečením rozehřejte troubu na 180 °C a dva plechy vyložte pečicím papírem. 
  7. Z těsta tvarujte kuličky o průměru asi 2,5 cm, lehce je zploštěte a posypejte čokoládou. Skládejte na plechy a nechejte mezi nimi rozestupy, během pečení se roztečou.
  8. Pečte 7-10 minut, nechejte vychladnout na plechu.
  9. Sušenky skladujte ve vzduchotěsné nádobě, aby vydržely křupavé, kde vydrží přibližně dva týdny. Můžete je také zamrazit (ať už hotové nebo jen těsto).

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny