Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Čokoládový cheesecake

Maminka si na víkend poručila čokoládový cheesecake a já, jako správná dcera, jsem přeci nemohla odmítnout. Cheesecake se mi povedl krásně krémový a všichni se jen oblizovali.

Recept jsem si půjčila ze stránky Fine Cooking a malinko jsem ho podle své chuti poupravila.

Čokoládový cheesecake

Sušenkový základ

  • 180 g čokoládových sušenek
  • 90 g másla
  • 1 lžička mleté kávy

Cheesecake

  • 225 g 50 – 70% čokolády
  • 60 g Lučiny
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 150 g cukru
  • špetka soli
  • 225 g mascarpone
  • 500 g plnotučného vaničkového tvarohu
  • 1 malé silné espresso (asi 2 lžíce)
  • 35 g prosátého kakaa
  • 3 velká vejce
  1. Dno dortové formy o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem.
  2. Rozpusťte máslo a nechejte vychladnout.
  3. Sušenky rozdrťte.
  4. Smíchejte máslo a sušenky do hmoty, která připomíná mokrý písek. Směs nasypejte do formy a pořádně udusejte.
  5. Dejte asi na čtvrt hodiny do lednice a mezitím si připravte náplň.
  6. Dolů do trouby dejte nádobu s vodou (např. vysoký plech) a troubu předehřejte na 160 stupňů.
  7. Čokoládu rozpusťte nad vodní lázní a nechejte vychladnout.
  8. Ve velké míse vyšlehejte Lučinu se smetanou, poté zašlehejte cukr a sůl.
  9. Přidejte mascarpone, pak tvaroh a nakonec kávu, šlehejte, dokud se cukr nerozpustí.
  10. Přidejte prosáté kakao a promíchejte. Další na řadu přijde vychladlá čokoláda.
  11. Nakonec přidejte vejce, jen je mixérem jemně rozšlehejte a poté už celou směs míchejte ručně stěrkou na těsto, aby se vejce spojila s čokoládovou směsí.
  12. Nalejte do formy a pečte asi hodinu. Po hodině bude cheesecake vypadat hodně tekutě, ale nebojte, už je hotový a později ztuhne.
  13. Troubu vypněte, ale koláč v ní nechejte dvě hodiny chladnout. Pak jej přemístěte do lednice a nechejte 8 hodin chladit.
  14. Nejlepší je upéct cheesecake večer, protože vás v noci nebudou pronásledovat myšlenky na něj a ráno, hned, jak se probudíte, si jej můžete dát ke snídani.
  15. Chuť cheesecaku se odvíjí od kvality použité čokolády, proto použijte tu nejlepší, jakou můžete. Čím více kakaa má čokoláda, tím více cukru bude potřeba a naopak. Pokud tedy máte 70%, přidala bych 30 - 50 g cukru navíc, podle vaší chuti.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku