Citronový koláč

Vláčný koláč provoněný citronovou kůrou je takový ten typ koláče (nebo buchty), který se hodí k nedělnímu kafi nebo třeba ve chvíli, kdy potřebujete upéct něco dobrého pro neočekávanou návštěvu a doma nemáte žádné extra ingredience. 

Pokud neseženete bio citrony, pořádně umyjte ty obyčejné z obchodu. Moje babička je vždycky na noc namočí do hrnce s vodou a několika lžícemi octa. Ráno je pro jistotu ještě pořádně vydrhne pod horkou vodou.

Citronový koláč

  • 3 vejce
  • 150 g cukru krupice
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra ze dvou bio citronů
  • šťáva z 1 bio citronu
  • 80 g hladké mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 75 ml másla
  • 75 ml bílého jogurtu
  • 3 hrsti plátků mandlí na posypání
  1. Vejce, máslo a jogurt vytáhněte z lednice asi dvě hodiny před pečením, aby suroviny došly do pokojové teploty. 
  2. Koláčovou formu o průměru 24 cm vymažte olejem a vysypejte hladkou moukou. Troubu předehřejte na 175 stupňů (může být i horkovzduch).
  3. V míse vyšlehejte vejce s cukrem, špetkou soli a citronovou kůrou do světlé a nadýchané pěny. Přidejte citronovou šťávu.
  4. V jiné misce promíchejte hladkou a mandlovou mouku s práškem do pečiva. Máslo rozpusťte  a nechejte zchladnout.
  5. Do vyšlehané vaječné směsi ručně vmíchejte suché ingredience, zapracujte. Nakonec vlijte zchladlé máslo a jogurt a opět ručně promíchejte.
  6. Těsto vlijte do koláčové formy, uhlaďte a posypejte plátky mandlí.
  7. Pečte 30 - 35 minut, dokud koláč nezezlátne a pro jistotu vyzkoušeje špejlí, jestli už je upečeno.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny