Tarte Lemon — citronový koláč francouzského cukráře

Recept na úchvatný citronový koláč provoněný vanilkou, který má na svědomí francouzský cukrář Jacques Genin, jsem vyčetla ve francouzské kuchařce, která se mi před nedávnem dostala do rukou.

Byla to kuchařka jenom a pouze o citronových koláčích. Psaná francouzsky, což já neumím. Sedla jsem si tedy k překladači a písmenko po písmenku tam ten recept přepisovala. Ale aspoň už vím, jak se řekne máslo, vanilka a těsto.

Tarte Lemon – citronový koláč francouzského cukráře

Na dva korpusy

  • 175 g změklého másla
  • 125 g cukru moučka
  • 60 g mandlové mouky
  • 2 vejce 
  • 1/2 vanilkového lusku
  • špetka soli
  • 360 - 370 g hladké mouky
  1. Máslo vytáhněte z lednice půl hodiny před pečením a nakrájejte na menší kousky.
  2. Z poloviny vanilkového lusku vyškrábejte semínka a lusk nevyhazujte, můžete si ho dát do sklenice s cukrem a za dva týdny budete mít vlastní vanilkový cukr.
  3. Ve velké míse smíchejte cukr moučka s mandlovou moukou a máslem. Vypracujte hrubou drobenku.
  4. Přidejte vanilku, mouku, sůl a vajíčka a vypracujte krásně hladké těsto.
  5. Těsto rozdělte na poloviny a každou zpracujte do tvaru bochánku.
  6. Každou část dejte na arch pečicího papíru a vyválejte na kruh o tloušťce 2 cm. Jeden plát těsta dejte na hodinu a půl chladit do lednice. Druhou část těsta můžete zamrazit pro pozdější použití.
  7. Těsto vytáhněte z lednice a přemístěte na pomoučněný vál. Vyválejte na tenčí placku a tloušťce cca 0, 5 cm. Doprostřed si položte pečicí formu a těsto ořízněte asi 3 cm od formy. Boky formy vymažte máslem. Těsto namotejte na váleček a opatrně přeneste do formy a zarovnejte okraje.
  8. Těsto pořádně propíchejte vidličkou a dejte péct na 175 stupňů, dokud není krásně zlatavé. Trvá to asi 20 – 25 minut. Pokud se těsto při pečení nafukuje, opatrně ho ještě propíchněte vidličkou a ono splaskne.

Náplň na jeden koláč

  • 180 ml citronové šťávy (cca 5 citronů)
  • kůra z použitých citronů 
  • 3 velká vejce
  • 170 g cukru
  • semínka z 1/2 vanilkového lusku
  • 200 g měkkého másla
  1. Vyškrábejte semínka z vanilkového lusku.
  2. Do hrnce dejte vejce, cukr, vanilku a citronovou šťávu. Za stálého míchání přiveďte k varu, na mírnou teplotu a vařte asi 3 minuty, dokud směs nevypadá jako pudink.
  3. Směs stáhněte z ohně a propasírujte přes síto.
  4. Nechejte krém vychladnout asi 5 minut, aby jeho teplota bylo okolo 45 – 50 stupňů.
  5. Ponorným mixérem zašlehejte máslo, které už by mělo mít pokojovou teplotu. Nevmíchávejte máslo, pokud je krém stále horký, srazil by se a nemusel by ztuhnout.
  6. Naplňte koláč, uhlaďte a nechejte v lednici tuhnout alespoň tři hodiny.

DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika