Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Bezlepkoví kynutí šneci s jablky

Přišlo babí léto. Chladná rána a slunečné dny. Babí léto je ten správný čas na voňavé kynuté skořicové šneky plněné podzimními jablky a polité slaďoučkou polevou z krémového sýra. Recept na šneky jsem pro vás připravila ve spolupráci s italskou značkou bezlepkových produktů Schär a šneci jsou upečení z Mixu B na kynutá těsta a na chleba.

Tentokrát jsem se vydala fotit k příbuzným do malého sadu plného ovocných stromů. Taková ta kouzelná zarostlá lokalita se starými rozpadajícími se přístřešky, u kterých se fotí jedna radost.

Šneky jsem jim pak nechala jako výslužku a oni je okomentovali slovy, že jsou opravdu moc dobří, ale zároveň by nepoznali, že je to kynuté těsto. Je to tak, bezlepkové kynuté těsto chutná úplně jinak, než to klasické z hladké pšeničné mouky. Dobrá zpráva pro všechny celiaky je však ta, že kynuté bezlepkové těsto lze udělat. 

Oproti klasickému kynutému těstu z bílé mouky, které obsahuje onen problematický lepek a je pružné, elastické a netrhá se, vyžaduje bezlepkové kynuté těsto mnohem větší péči. Snadněji se potrhá, potřebuje podstatně delší dobu kynutí i pečení a nikdy nebude tak estetické, jako těsto s lepkem. Do těsta však můžete přidat lžičku psyllia, aby lépe drželo pohromadě.

Trvanlivost kynutého těsta je přibližně dva dny, ale nejlepší jsou šneci hned po upečení, ještě vlažní. Aby byli skořicoví šneci ještě o chlup lepší, polila jsem je slaďoučkou polevou z krémového sýra, která se do nich vpije a udrží je krásně vláčné. 

Pokud nechcete šneky péct z bezlepkové mouky, použite klasické kynuté těsto podle tohoto receptu na švédské skořicové šneky, bude vám stačit jen polovina těsta.

Bezlepkoví kynutí šneci s jablky a polevou z krémového sýra

na formu o rozměrech 20 x 30 cm

Těsto

  • 100 ml mléka
  • 20 g krupicového cukru
  • 15 g čerstvých kvasnic
  • 100 g jablečného pyré (může být i přesnídávka)
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 350 g bezlepkové mouky Schär Mix B
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu

Náplň

  • 65 g másla
  • 50 g krupicového cukru
  • 10 g mleté skořice
  • 3 velká jablka

Poleva

  • 30 ml mléka
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 100 g krémového sýra (použila jsem Lučinu)
  1. Těsto. Mléko ohřejte, aby bylo jen mírně vlažné a ve velké míse ho rozmíchejte s cukrem a kvasnicemi. Zakryjte utěrkou a nechejte odstát 15 minut, dokud nevzejde kvásek.
  2. Do kvásku přidejte všechny zbývající přísady na těsto a ručně nebo v kuchyňském robotu vypracujte těsto.
  3. Z těsta uhněťte kouli a nechejte ji pod utěrkou kynout přibližně hodinu a půl, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Doba kynutí závisí na teplotě - čím máte v kuchyni tepleji, tím rychleji těsto vykyne.
  4. Zatímco těsto kyne, připravte si náplň. Rozpusťte máslo a promíchejte ho s cukrem a skořicí. Náplň nechejte stát na kuchyňské lince, kde během kynutí těsta lehce ztuhle a bude se dát dobře roztírat.
  5. Jablka oloupejte, vykrojte z nich jadřince a nakrájejte je na tenké plátky.
  6. Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše vyválejte na plát o velikosti přibližně 40 x 40 cm. Rozetřete na něj skořicovou náplň a a na ni hustě naskládejte jablka. Opatrně stočte do rolády a rozkrájejte na 9 kousků.
  7. Pečicí formu o rozměru 20 x 30 cm vymažte vrstvičkou olejem. Skládejte do ní šneky, zakryjte utěrkou a nechejte kynout další hodinu.
  8. Před pečením rozehřejte troubu na 200 °C. Šneky pečte 25-30 minut, dokud nezezlátnou.
  9. Zatímco se šneci pečou, připravte si polevu. V mističce rozmíchejte mléko s prosátým moučkovým cukrem do husté a hladké pasty, nesmí v ní být hrudky. Přidejte máslo, krémový sýr a pomocí mixéru rozmixujte na hladkou polevu.
  10. Upečené šneky nechejte asi půl hodiny vychladnout a poté je polijte polevou. Rovnou můžete servírovat!

Tento recept vznikl ve spolupráci se značkou Schär. Italská značka Schär vyrábí bezlepkové potraviny a produkty pro celiaky. Děkuji za sponzorování mého blogu! 


Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku