Zázvorový sirup

Je únor, venku je pořádná zima a řádí chřipka. V kombinaci všech těchto faktorů pak není problém uhnat si nějakou tu nemoc. Ale to nikdo z nás nechce, že? Proto se u nás doma preventivně vaří zázvorový čaj, pije zázvorový sirup (je dobrý i do čaje) a když je nejhůř, také zázvorový dryák

Sirup není tak koncentrovaný jako kupované sirupy, proto ho budete muset použít o něco víc, než jste zvyklí.


Zázvorový sirup

  • 300 g zázvoru
  • 400 g třtinového cukru
  • špetka sušených chilli vloček (podle chuti)
  • 1 l vody
  1. Zázvor oloupejte, nastrouhejte najemno a dejte do hrnce spolu s cukrem a chilli. Zalijte vodou a nechejte stát asi pět hodin, dokud se cukr nerozpustí. Průběžně promíchávejte.
  2. Obsah hrnce přiveďte k varu, ztlumte teplotu a za  mírného pobublávání vařte 30 - 50 minut do sirupovité konzistence.
  3. Nechejte mírně vychladnout, přeceďte, nalijte do skleniček a skladujte v lednici, kde vydrží asi měsíc.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny