Vanilkové cupcakes s ostružinovým krémem

Dneska slavíme. A víte proč? Protože můj blog má přesně dva roky. Dva roky jsou to od toho, co děvče u plotny upeklo obrovský čokoládový dort se šlehačkovým krémem. Chtělo to na ty narozeniny něco hezkého. V hlavě jsem už dlouho měla ideu upéct cupcakes a máslový krém, kterým jsou nazdobené, byl výzvou. Napoprvé se mi nepovedl a teď byla příležitost dát mu druhou šanci. A pak ty růžičky, hrozně nenápadně jsem otrhávala keře uprostřed našeho města.

Dva roky utekly jako voda a ani mi to nepřišlo. Udát se toho za tu dobu stihlo hodně. Byla jsem péct ve Švédsku, napsala jsem spoustu článků o jejich tradicích, navštívila jsem Dobré ráno České televize a pekla na Street Food Festivalu, spolupracovala jsem na Cinnamon Magazínu a dala pár (přesněji dva) rozhovorů. Odpověděla jsem na velký počet mailů od Vás čtenářů a musím říci, že mi nepřišel ani jediný negativní.

Děkuji vám převelice. A co se ještě chystá? Děvče u plotny to myslí vážně a rádo by se stalo profesionální cukrářkou. A proto je mu celé gymnázium na houby, neb teď začíná s rekvalifikačním cukrářským kurzem. Jednou se tím pečením na zakázku snad bude i živit. Blog bude také nový, však uvidíte.

Pokud můžu mluvit za sebe, nemám ráda máslové krémy. Ale tento vypadal zajímavě, navíc jsem se konečně chtěla ty máslové krémy naučit vytvářet. Jde o zajímavou kombinace sněhu z bílků a jemné chuti másla. Přimlouvám se za kvalitní máslo, jde to zrovna tu hodně poznat.

Co se příchuti týče, záleží jen na vaší fantazii. Přidat můžete jakoukoli jinou marmeládu, vanilkové aroma, pyré z čerstvého ovoce, mleté pistáciové oříšky...

Recept na cupcake (trochu zaokrouhlený) od Veroniky a na krém od Lindy.

Vanilkové cupcakes s ostružinovým krémem (12 - 15 ks)

  • 100 g másla v pokojové teplotě
  • 100 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 100 polohrubé mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 60 ml mléka
  1. Máslo vyšlehejte do pěny, přidejte cukr a šlehejte do bíla. Po jednom přidávejte vejce a vždy pořádně zašlehejte. Vyškrábejte semínka z vanilkového lusku a přidejte do těsta.
  2. V misce smíchejte suché přísady, přisypejte je do těsta společně s mlékem. Zamíchejte a plňte papírové košíčky cca do dvou třetin.
  3. Pečte v troubě předehřáté na 175 stupňů asi 15 - 20 minut.

Krém

  • 5 velkých bílků
  • 200 másla
  • 175 g cukru krystal
  • 3 - 4 lžíce ostružinové marmelády
  1. Marmeládu propasírujte, abyste ji zbavily ostružinových peciček Máslo vyndejte z ledničky a nakrájejte na malé kousky.
  2. Bílky s cukrem postavte do vodní lázně. (Do hrnce dejte trochu vody, přiveďte k varu a na to postavte kovovou misku s cukrem a bílky. Voda v hrnci by měla celou dobu vřít.) Metličkou šlehejte na teplotu cca 65 stupňů.
  3. Směs bílků odstavte a ručním šlehačem šlehejte, až je sníh lesklý a tuhý jako na pusinky. Může to trvat až deset minut.
  4. Po kouscích zašlehávejte máslo a poté šlehejte ještě dalších cca 10 minut. Krém bude stále tekutý a najednou se vám nepěkně srazí. Šlehejte dál a dál a ničeho se nebojte, za pár minut získá krásnou hustou krémovou konzistenci.
  5. Ozdobte zdobičkou cupcaky a můžete hned podávat.

DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika