Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Třešňový dort

Po dlouhé době jsem pekla dort. V hlavě jsem ho měla vymyšlený už od června a až poslední třešně na Zelňáku mě donutily konečně se do něj pustit.

V hlavě jsem si dort představovala krásně světlounce růžový, což se mi povedlo s máslovým krémem, ale náplň chytla odstín světle fialové. A tak je dort celý pastelový. Třešně v něm také nejsou cítit tak moc, jak jsem si představovala, ale moc dobrý je i tak. Myslím, že stejně dobře můžete dort připravit i z malin, borůvek nebo ostružin.

Třešňový dort

Korpus

  • 120 g másla v pokojové teplotě
  • 3 velká vejce
  • 130 g třtinového cukru
  • kůra z 1 citronu
  • 200 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička sody
  • 1 najemno nastrouhané jablko (asi 100 g)

Třešňové pyré

  • 600 g třešní
  • 50 ml vody

Cherry Curd (třešňová náplň)

  • 250 ml třešňového pyré
  • 80 g cukru moučka
  • 3 velká vejce
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • 130 g másla

Máslový krém

  • 200 g másla v pokojové teplotě
  • 1 vrchovatá lžíce cukru moučka
  • 160 g třešňového pyré
  1. Pečicí formu o průměru 16 cm vyložte pečicím papírem (dno i boky formy, papír by měl formu asi o 3 cm převyšovat). Troubu předehřejte na 175 stupňů.
  2. V míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny a pak po jednom zašlehávejte vejce, až vznikne lehká nadýchaná pěna. Přidejte citronovou kůru a zašlehejte.
  3. V jiné misce smíchejte mouku, sodu a prášek do pečiva.
  4. Mouku společně s nastrouhaným jablkem přidejte k vaječné směsi a promíchejte.
  5. Těsto dejte do formy a uhlaďte. Pečte asi hodinu. Špejlí vyzkoušejte, jestli je korpus už upečený. Poté nechejte úplně vychladnout.
  6. Mezitím, co se dort peče, si připravte třešňové pyré. Nejprve vyberte dvanáct nejkrásnějších třešní na ozdobu a dejte stranou. Zbytek třešní vypeckujte a spolu s vodou dejte do hrnce a vařte asi 20 minut. Poté tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
  7. Cherry Curd (třešňová náplň). V hrnci smíchejte všechny suroviny kromě másla a za stálého míchání přiveďte téměř k bodu varu, trvá to asi tři minuty. Směs odstavte z plamene a přidejte máslo nakrájené na malé kousky. Máslo v horké směsi rozmíchejte a vraťte zpět na oheň. Vařte dále a nepřestávejte míchat, dokud směs nezhoustne do podoby pudinku. Trvá to také asi tři minuty.
  8. Cherry Curd dejte do misky a nechejte v lednici vychladit, krém ještě trochu zhoustne.
  9. Vychladlý korpus rozřízněte na tři díly. Spodní část dejte zpět do formy a potřete ji polovinou vychlazené Cherry Curd. Přiklopte prostřední vrstvou, opět na ni rozetřete polovinu Cherry Curd a horní vrstvu na dort položte řeznou stranou nahoru.
  10. Dort i s formou přemístěte do lednice a nechejte asi dvě hodiny tuhnout.
  11. Na máslový krém vyšlehejte máslo s cukrem do bílé nadýchané pěny a poté zašlehejte vychladlé třešňové pyré. Máslo i pyré musí mít zhruba stejnou teplotu, jinak se krém srazí.
  12. Dort nechejte přes noc odležet, aby se všechny chutě propojily. Dort vyndejte z lednice asi půl hodiny před podáváním.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku