Třené linecké

Dnešní recept jsem získala ne jednom z mých rekvalifikačních cukrářských kurzů. Tam se dělal z věci zvané tažný margarín (úplně se vám na to sbíhají sliny, co?). Já ho dělám z másla, protože to je rozdíl jako kočka a pes.

Třené linecké je dost náchylné těsto, snadno se srazí a spaří. V místnosti by neměl být průvan, do cukrářského sáčku musí jít těsto po částech, aby se nesrazilo teplem vašich rukou a v místnosti by mělo být maximálně 22 stupňů. Alespoň tak nás to učili na kurzech.

Některé suroviny si musíte nahřát na teplotu 37 stupňů, tím dosáhnete nejlepších třených lineckých koleček na světě. Mouka se může nahřát v misce v mikrovlnce nebo v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem. Musí vás pak příjemně hřát do ruky. Pokud je mouka moc horká, přesejte ji přes síto, tím trochu zchladne.

Máslo se zase dá nahřát v mikrovlnce nebo v kastrůlku na plotně, aby bylo trochu tekutější, ale pozor, nesmí být úplně rozpuštěné. Nebo ho vytáhněte z lednice třeba dvě hodiny předem, aby bylo úplně změklé.

Škrob pomáhá, aby se kolečka tolik nerozpadala. Třené linecké je totiž opravdu křehoučké. Místo kukuřičného škrobu můžete také použít třeba vanilkový pudink, ale kukuřičný škrob je nejjemnější a nejvhodnější pro použití v cukrařině.

Ale hlavně se nebojte, není to tak hrozné, jak se zdá. Mně se to těsto ještě nikdy nepodařilo zvorat a tak nevím proč by se nemělo povést i vám.

Třené linecké

  • 410 g hladké mouky
  • 390 g másla
  • 15 g žloutků
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • semínka z půlky vanilkového lusku
  • 110 g cukru moučka
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 350 ml borůvkové marmelády
  1. Máslo si nechejte povolit v pokojové teplotě, aby bylo opravdu měkké anebo si ho mírně nahřejte v mikrovlnce (tak, aby bylo spíše ještě vcelku, nesmí být moc tekuté).
  2. Máslo a prosátý cukr moučka šlehejte mixérem asi 15 minut, aby bylo krásně světlé a nadýchané. Přidejte vanilku a citronovou kůru a šlehejte. Dále přidejte vejce a opět zašlehejte.
  3. Mouku si nahřejte tak, aby vás příjemně hřála do ruky. Pokud ji nenahřejete, těsto se srazí. Jde to buď v mikrovlnce, kde ji necháte v mističce, anebo v troubě, to mouku vysypete na pečicí papír a necháte prohřát.
  4. Škrob a polovinu mouky přesejte sítem do mísy s máslem a ručně trochu zamíchejte, přidejte zbytek prosáté mouky a úplně rozmíchejte, aby těsto bylo hladké. Těsto nemíchejte rychle ani dlouho, pracujte s ním stejně opatrně, jako kdyby to byl vyšlehaný sníh z bílků.
  5. Část těsta dejte do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou ideálně o průměru 8 – 10 mm. Pokud byste vzali celé těsto najednou, bude hrozit, že se zase spaří teplem z vašich rukou.
  6. Na pečicí papír dělejte těstem kolečka o průměru 5 cm.
  7. Pečte při 180 stupních asi 15 minut nebo dokud nezezlátnou. Trochu se při pečení roztečou a zploští. Nechejte vychladnout na plechu.
  8. Marmeládu rozmíchejte, aby v ní nebyly hrudky a slepujte kolečka po dvou k sobě.

DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika