Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Švédsko na talíři.

Švédsko, krásná země, do které jsem se na tři letní týdny vydala, abych pořádně oprášila svou švédštinu. Nutno podotknout, že nám tu neustále prší a ono léto se tváří spíše jako podzim.

Švédsko je země, ve které je jídlo součástí kultury. Švédové a jídlo jsou dvě neodmyslitelně spjaté veličiny. V povaze každého Švéda je jeden typicky zakořeněný znak – totiž dodržování pravidel. A dodržování zvyků v jídle je proto nutnost.

Běžné švédské jídlo se z velké části skládá ze zeleniny. Dá se tedy tvrdit, že Švédové žijí zdravě. Švédské sladkosti budou naopak zahrnovat značné množství cukru a hrnek kávy. Naštěstí pro ně samotné hodně sportují.

Fika je pojem, který je třeba znát. Jedná se o sociální instituci, kdy celé Švédsko přestane pracovat, všichni si dají šálek silné překapávané kávy a něco sladkého k tomu. Fikuje se ideálně dvakrát denně, dopoledne a pak odpoledne. Kafe není nikdy dost a bez něj by to tu vypadalo jako u Šípkové Růženky.

 

Slaví se Kanelbullensdag a veškeré další svátky spojené s jídlem a že je těch svátků hojně, jí se vlastně v jednom kuse. Na Midsommar se pojídá sill, naložený sleď a nové brambory, v srpnu se vaří raci, v říjnu den skořicových šneků, na svatou Lucii se pečou bochánky se šafránem, na Vánoce pepparkakor, švédské perníčky. A protože je to tradice a ty se neporušují, dělá to celá země.

 

Je dobré vědět, že Švédsku platí zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti. Chcete-li si koupit alkohol, hledejte Systém Bolaget, obchod čistě jen s alkoholem. Při placení po vás budou chtít občanku a absolutně nezáleží, kolik je vám let. To je abyste věděli.

Víte, co musíte ochutnat, vydáte-li se do Švédska? Sepsala jsem vám to nejlepší a nejšvédštější, co si jen lze představit. A aby to byl správný seznam, jedeme podle abecedy.

Chleba. Je sladký. Nebo alespoň nasládlý. A máslo je zase slané. No a dohromady je to vlastně docela dobré. Nesladký chleba z kvásku jsem potkala snad jen ve Stockholmu v malých rukodělných pekárnách a stál celé jmění.

Kladdkaka, dokonalý čokoládový koláč ve stylu brownies. Pekla jsem ho snad tisíckrát a vždycky sklízí úspěch.

Kanelbullar, nadýchaní skořicoví šneci a zároveň pečivo, které seženete vždy a všude. 4. října se oficiálně slaví jejich den a v celé zemi se nejí snad nic jiného.

Kardamon, specifické koření vzdáleně připomínající anýz, které se přidává do kynutého pečiva. Což teprve kanelbulle s kardamonem... Takovou dobrotu jste určitě ještě nejedli.

Knäckebröd, křehké plátky sušeného chleba. Wasu projednou nechejte na pokoji a zkuste nějaký jiný druh, třeba z místní pekárny.

Lakrits, lékořice. Věc, kterou já ráda nemám, ale Švédsko ji evidentně miluje. Tradiční jsou třeba bonbony Bilar, které chutnají jako lékořice a k tomu jsou sladkokyselé. Anebo slané, záleží, které si vyberete.

Losos na vsechy způsob. Varmröktlax – uzený kouřem, gravlax – naložený losos nebo jen tak pečený či na másle. Jedno z mých nejoblíbenějších jídel vůbec.

Mandelmassa je něco jako marcipán s vyšším podílem mandlí. Používá se zejména při pečení dortů nebo mazariner, jednou jsem zkoušela kanelbullar plněné mandelmassou a kardamonem a byla to lahoda.

Mjukglass je jemná vanilková zmrzlina úžasné konzistence a naposledy jsem se jí málem přejedla k prasknutí.

Prinsesstårta, piškotový dort se šlehačkou, potažený zeleným marcipánem a s růžičkou na vršku. Úžasný a úžasně sladký dort.

Räksmörgås se může zdát jako nevyslovitelné slovo, ale je to dokonalé jídlo. Plátek nasládlého bílého chleba, vejce, majonéza, kopr a spousta, spousta čerstvých krevet pokapaných citronem. Jde o letní jídlo podáváné převážně v přímořských oblastech, kde krevety ráno vyloví a za chvíli je máte na stole. Ach.

Semla je tradiční předvelikonoční pečivo. Bochánek z kynutého těsta s vůní kardamonu s oříškovou náplní a se šlehačkou.

Sill neboli naložený sleď. Další poněkud podivuhodná úprava ryby, ale vlastně moc dobrá. Jen je třeba trochu si zvyknout.

Smullpaj, koláč z jablek zapečených pod vrstvou drobenky z ovesných vloček. Na podzim jako stvořené.

Surströmming jsou sledi v konzervě. Konzervují se tak, že jednoduše vevnitř zkvasí a konzerva se tím dokonce vyboulí. Po otevření (zásadně venku) smrdí jako rozkládající se mršina. Surrströmming se pojídá v kombinaci: mikroskopický kousek ryby + knäckebröd + plátek brambory + kopr. A tady pozor, chutná to odporně. Ale protože jde o tradiční jídlo, musela jsem je zahrnout.
 

Tak co, kdo pojede do Švédska tohle všechno ochutnat a pak puknout blahem?


Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku