Letošní prosinec jsem uhranutá šafránem. Už jsem pekla lussekatter, šafránový koláč s hruškami a tyhle sušenky peču potřetí. Jsou rychle hotové – z těsta uplácáte váleček, upečete a nakrájíte na kousky. Žádné tvarování jednotlivých sušenek.
Ve Švédsku jsou podobné sušenky opravdu moc oblíbené. V mojí kuchařce FIKA najdete jejich variaci z třtinového cukru, s rozinkami nebo jejich čokoládovou verzi, která chutná jako brownies.

Těsto jsem míchala v kuchyňském robotu s nástavcem a třená těsta (říká se mu také protínačka). Půjde to také ručním mixérem s metličkami.
Aby šafrán uvolnil svou sytě žlutou barvu, je důležité rozmíchat ho ve trošce teplé vody. Zkoušela jsem ho míchat i s mlékem (to funguje taky, ale ve vodě chytí o dost sytější odstín).

Švédské šafránové sušenky (saffranssnittar)
na 1 plech (cca 25 kousků sušenek)
- 0,1–0,2 šafránu
- 2 lžíce vlažné vody
- 100 g másla pokojové teploty
- 90 g krupicového cukru
- 2 lžíce medu nebo zlatého sirupu
- 1/2 lžičky vanilkové pasty
- 150 g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- velká špetka soli (doporučuji vločkovou sůl)
- 3 lžíce perlového cukru na posypání
- Troubu předehřejte na 170 °C, program shora zdola. Plech na pečení vyložte archem papíru.
- Šafrán nasypejte do mističky, zalijte vodou, promíchejte a nechte asi 10 minut odstát. Šafrán pustí svou sytě žlutou barvu.
- Do mísy robota dejte máslo a cukr a několik minut míchejte. Máslo zesvětlá a bude nadýchané.
- Přidejte med a ještě promíchejte.
- Mezitím do misky prosejte mouku s práškem do pečiva a promíchejte.
- Do máslové směsi vlijte šafránovou tekutinu, přisypejte mouku, sůl a na nejnižší otáčky promíchejte.
- Hotové těsto rozdělte na 2 části a na jemně pomoučené pracovní desce z každé části vyválejte váleček o délce 20 cm.
- Oba válečky přemístěte na plech, ale nechejte mezi nimi velkou mezeru, protože se při pečení roztečou.
- Válečky posypejte perlovým cukrem a jemně ho vtlačte do těsta.
- Pečte 12-15 minut. Hotové sušenky se vám můžou zdát trochu nedopečené, ale ještě ztuhnou a zůstanou příjemně vláčné a takové žvýkavé Kdybyste sušenky pekli delší dobu, byly by nakonec tvrdé.
- Plech s upečenými pásky vytáhněte z trouby a nechejte 2 minuty odstát. Potom každý pásek rozkrájejte na kousky o tloušťce 1–1,5 cm (takže z jednoho pruhu budete mít kolem 10–15 sušenek).
- Nechejte zcela vychladnout na plechu a uchovávejte v uzavřené krabičce, kde vydrží až 2 týdny.
