Švédské šafránové sušenky (saffranssnittar)

V kategoriích:

Letošní prosinec jsem uhranutá šafránem. Už jsem pekla lussekatter, šafránový koláč s hruškami a tyhle sušenky peču potřetí. Jsou rychle hotové – z těsta uplácáte váleček, upečete a nakrájíte na kousky. Žádné tvarování jednotlivých sušenek. 

Ve Švédsku jsou podobné sušenky opravdu moc oblíbené. V mojí kuchařce FIKA najdete jejich variaci z třtinového cukru, s rozinkami nebo jejich čokoládovou verzi, která chutná jako brownies. 

Těsto jsem míchala v kuchyňském robotu s nástavcem a třená těsta (říká se mu také protínačka). Půjde to také ručním mixérem s metličkami. 

Aby šafrán uvolnil svou sytě žlutou barvu, je důležité rozmíchat ho ve trošce teplé vody. Zkoušela jsem ho míchat i s mlékem (to funguje taky, ale ve vodě chytí o dost sytější odstín). 

Švédské šafránové sušenky (saffranssnittar) 

na 1 plech (cca 25 kousků sušenek)

  • 0,1–0,2 šafránu
  • 2 lžíce vlažné vody
  • 100 g másla pokojové teploty
  • 90 g krupicového cukru
  • 2 lžíce medu nebo zlatého sirupu
  • 1/2 lžičky vanilkové pasty
  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • velká špetka soli (doporučuji vločkovou sůl)
  • 3 lžíce perlového cukru na posypání
  1. Troubu předehřejte na 170 °C, program shora zdola. Plech na pečení vyložte archem papíru.
  2. Šafrán nasypejte do mističky, zalijte vodou, promíchejte a nechte asi 10 minut odstát. Šafrán pustí svou sytě žlutou barvu. 
  3. Do mísy robota dejte máslo a cukr a několik minut míchejte. Máslo zesvětlá a bude nadýchané. 
  4. Přidejte med a ještě promíchejte.
  5. Mezitím do misky prosejte mouku s práškem do pečiva a promíchejte.
  6. Do máslové směsi vlijte šafránovou tekutinu, přisypejte mouku, sůl a na nejnižší otáčky promíchejte.
  7. Hotové těsto rozdělte na 2 části a na jemně pomoučené pracovní desce z každé části vyválejte váleček o délce 20 cm.
  8. Oba válečky přemístěte na plech, ale nechejte mezi nimi velkou mezeru, protože se při pečení roztečou.
  9. Válečky posypejte perlovým cukrem a jemně ho vtlačte do těsta.
  10. Pečte 12-15 minut. Hotové sušenky se vám můžou zdát trochu nedopečené, ale ještě ztuhnou a zůstanou příjemně vláčné a takové žvýkavé Kdybyste sušenky pekli delší dobu, byly by nakonec tvrdé. 
  11. Plech s upečenými pásky vytáhněte z trouby a nechejte 2 minuty odstát. Potom každý pásek rozkrájejte na kousky o tloušťce 1–1,5 cm (takže z jednoho pruhu budete mít kolem 10–15 sušenek). 
  12. Nechejte zcela vychladnout na plechu a uchovávejte v uzavřené krabičce, kde vydrží až 2 týdny.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny