Rok švédského pečení – čokoládové kuličky chokladbollar
V kategoriích:
Vítejte u celoroční série receptů, ve které spolu projdeme rokem švédského jídla. Každý měsíc si společně připravíme jeden tradiční sladký recept, který v daném měsíci slaví svůj den. V květnu jsou to nepečené čokoládové kuličky chokladbollar, svůj den mají 11.5.
- Recept na kuličky se poprvé objevil v roce 1943 v novinách Svenska dagbladet. Ve 40. letech byla strava velmi jednoduchá, ingredience na pečení nebyly snadno k dostání, a tak se recept na kuličky připravené jen z několika málo surovin ve švédských domácnostech rychle zabydlel.
- Původně se kuličky jmenovaly negerbollar. Slovo má však silnou konotaci s otroctvím a dneska už se nepoužívá. Místo toho se kuličkám říká čokoládové, kokosové nebo ovesné.
- Ve Švédsku jde o oblíbenou sladkost, mají je v každé kavárně. U nás je můžete ochutnat třeba v IKEA.
- Kuličky chokladbollar slaví svůj den 11. května.
- V kuličkách je káva – pokud si kuličky budou dávat i děti, vyměňte ji za stejné množství mléka.
- Místo másla použijte kokosové máslo (pozor, není to kokosový olej, ale celá rozmixovaná dužina kokosu) a kuličky jsou rázem bez laktózy a vhodné i pro vegany.
- Kuličky můžete obalit také v mletých lískových oříšcích, v pistáciích, v malinovém prachu nebo v perlovém cukru.
Švédské čokoládové kuličky chokladbollar
- 100 g másla nebo kokosového másla
- 140 g jemných ovesných vloček
- 100 g prosátého cukru moučka
- 3–4 lžíce kakaa
- špetka soli
- 3 lžíce silné černé kávy
- 1/2 lžičky vanilkové pasty
- 100 g strouhaného kokosu na obalení
- Máslo (ať už to běžné nebo kokosové) rozpusťte a nechejte zchladnout.
- V míse smíchejte vločky, cukr, kakao a sůl. Přidejte kávu, vanilku a máslo.
- Promíchejte a vypracujte lepkavou čokoládovou hmotu.
- Navlhčenýma rukama tvořte kuličky o průměru 3 cm.
- Kokos nasypejte do misky a kuličky v něm obalte.
- Kuličky vložte alespoň na hodinu do lednice, kde ztuhnou. Pak už je čas ochutnat!
Tak co, pustíte se do nich? Nezapomeňte kuličky nasdílet na sociální sítě s hashtagy #RokSvedskehoPeceni a #devceuplotny, abych se také mohla pokochat 💗.
