Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Starobrno piknik na Zelený čtvrtek

Moji milí, dneska pro vás mám recepty, které jsem připravovala pro Starobrno a jejich piknik, který se uskuteční na Zelený čtvrtek v brněnské Otevřené zahradě. Starobrno mě oslovilo, jestli bych k jejich zelenému pivu vytvořila piknikové pohoštění a tady je! 

Jsou to jídla, která bych si sama velmi ráda nachystala na piknik. Dají se snadno sníst bez příboru. Zároveň jsem se snažila využít co nejvíce lokálních surovin jako jehněčí maso, škvarky, medvědí česnek, řepa, cuketa, rebarbora...

A tak vznikly tyto recepty na slané jidášky se škvarky a medvědím česnekem, na kynuté šneky s kardamomem a rebarborou (ty už na blogu najdete), hráškový hummus s mátou a zeleninovými hranolky a dva druhy sandwichů. Jeden s trhaným jehněčím, červenou cibulkou a hrubozrnnou hořčicí a druhý s kozím sýrem, pomazánkou z červené řepy a plátky cukety.  A teď už vám konečně sepíšu všechny recepty, ať si můžete tyhle dobroty připravit sami!


Jidáši se škvarky a medvědím česnekem

(na 20 ks)

  • 350 ml plnotučného mléka 
  • 30 g čerstvých kvasnic
  • 50 g sádla 
  • 250 g škvarků 
  • 500 g polohrubé mouky 
  • 100 g hladké mouky
  • 1-2 lžičky soli (sůl se odvíjí podle slanosti škvarků) 
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře 
  • 50 g nasekaného medvědího česneku (pokud neseženete medvědí česnek, použijte 25 g nasekané petrželky) 
  • 2 žloutky 
  • 60 g jemně nastrouhané vařené brambory

Na dokončení

  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • 3 lžičky hrubozrnné bylinkové soli na posypání 
  1. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, rozdrobte do něj kvasnice a rozmíchejte.
  2. Sádlo rozpusťte a nechejte zchladnout.
  3. Škvarky nasekejte najemno. Medvědí česnek nasekejte nahrubo.
  4. V míse smíchejte všechny přísady a vypracujte nelepivé těsto. Pokud lepí, přisypejte ještě maličko mouky.
  5. Z těsta vytvarujte bochánek a přikryjte ho utěrkou. Nechejte kynout 45-60 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  6. Těsto rozdělte na 20 kousků (po 70 g) a z každého vyválejte pásek o délce 30 cm.
  7. Stočte do podoby jidášů, skládejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechejte kynout dalších 20-30 minut.
  8. Před pečením potřete jidáše rozšlehaným vajíčkem a posypejte troškou bylinkové soli.
  9. Pečte 20-30 minut na 200°C, dokud nezezlátnou. Nechejte zchladnout a servírujte.

Kynutí šneci s kardamomem a rebarborou

(na 15 ks) 

Nejdříve připravte rebarborový kompot a teprve potom těsto.

Rebarborový kompot

  • 120 g očištěné rebarbory nakrájené na kousky
  • 40 g cukru krupice
  • 30 ml vody

Všechny suroviny dejte do hrnce a vařte, dokud se rebarbora nerozvaří, trvá to asi 20 minut. Nechejte vychladnout. 

Těsto

  • 155 ml plnotučného mléka
  • 15 g čerstvých kvasnic
  • 45 g změklého másla
  • 30 g cukru
  • 250 g hladké mouky
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • špetka soli

Náplň

  • 65 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 10 g mletého kardamomu (nebo víc podle chuti)

Na dokončení

  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • rebarborový kompot
  1. Mléko lehce ohřejte, aby bylo jen mírně vlažné. Rozdrobte do něj kvasnice a rozmíchejte.
  2. Do mísy dejte změklé máslo, cukr, mouku, kardamom, sůl a mléko s kvasnicemi. Ručně nebo v robotu zpracujte hladké těsto.
  3. Těsto zakryjte utěrkou a na teplém místě nechejte kynout asi 45 minut, dokud nezdvojnásobí svou velikost.
  4. Mezitím si připravte náplň. Máslo rozpusťte a smíchejte s cukrem a kardamomem. Nechejte tuhnout v lednici a čas od času promíchejte, aby se náplň dala hezky roztírat.
  5. Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozválejte na čtverec o rozměrech 45x45 cm. Rovnoměrně ho potřete náplní a zarolujte do rolády.
  6. Z rolády krájejte třícentimetrové kousky a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Zakryjte utěrkou a nechejte další půlhodinu kynout.
  8. Troubu předehřejte na 200°C. Šnečky potřete rozšlehaným vajíčkem a doprostřed dejte půl lžičky rebarborového kompotu.
  9. Pečte šnečky 15-18 minut, dokud nezezlátnou. 
  10. Nechejte vychladnout a pusťte se do nich! Šneci jsou nejlepší čerství, pár hodin po upečení.

Na sandwiche budete potřebovat kváskový chleba s vlašskými ořechy. Můžete si upéct bochníček podle Maškrtnice nebo koupit nějaký dobrý v pekárně. Já si nejčastěji peču vlastní chleba, ale na fotkách vidíte nadýchaný a křupavý Chleba Brno.

Sandwiche s řepou, cuketou a kozím sýrem

na každý sandwich bude potřeba

  • 1 krajíc chleba s vlašskými ořechy
  • 3 plátky grilované cukety
  • kousek čerstvého kozího sýra
  • 2 lžíce pomazánky z červené řepy 

Pomazánka z červené řepy

  • 100 g vařené červené řepy
  • 200 g čerstvého sýra žervé (použila jsem Lučinu v kostičkách)
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky balzamika

Všechny ingregience rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a uchovávejte ve skleničce v lednici. Pomazánku, kterou nepoužijete do sandwichů, můžete sníst třeba jen tak na chlebu a posypat si ho ještě troškou řeřichy.

Příprava sandwichů.

  1. Krajíc chleba opečte dokřupava (na pánvi, grilu nebo kontaktním grilu).
  2. Cuketu nakrájejte na plátky o tloušťce přibližně 2 mm, lehounce potřete olejem a také opečte. 
  3. Krajíc chleba přepulte. Natřete jej řepovou pomazánkou, na ni rozdrobte kozí sýr a přidejte plátky cukety. 
  4. Přiklopte druhou půlkou chleba a pusťte se do nich!

Sandwiche s trhaným jehněčím

na každý sandwich bude potřeba

  • 1 krajíc chleba s vlašskými ořechy
  • ½-1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce červené cibulky
  • 1 a půl lžíce trhaného jehněčího (nebo víc podle chuti)

Červená cibulka

  • 250 g červené cibule
  • 20 g másla
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky sušeného nebo čerstvého tymiánu
  • 1/3 lžičky balzamikového octa 
  1. Oloupanou cibuli nakrájejte na osminky.
  2. Na pánvi rozpusťte máslo, přihoďte cibuli, osolte a velmi pomalu opékejte na mírném plameni, dokud není cibule hotová. Trvá to asi 45-60 minut.
  3. Ke konci smažení přidejte balzamiko a tymián. Promíchejte a nechejte vychladnout.

Trhané jehněčí

  • 500 g jehněčího, použila jsem kýtu
  • 20 ml slunečnicového oleje
  • 1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 13 g česneku (nebo víc podle chuti)
  • 8 g soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/3 lžičky chilli vloček
  1. Jehněčí maso je nejdříve třeba odblanit a odříznout z něj velké kusy tuku.
  2. V misce jsem smíchala olej, muškátový oříšek, prolisovaný česnek, sůl, pepř a chilli. Do této marinády jehněčí na několik hodin naložte.
  3. Maso přemístěte do skleněné formy s poklicí nebo do litinového hrnce a pečte přibližně 4-5 hodin na 150 °C. Maso je hotové ve chvíli, kdy dokážete vidličkou jednotlivá vlákna masa velmi lehce oddělit od sebe.
  4. Upečené jehněčí natrhejte vidličkou a promíchejte s vypečenou šťávou.

Příprava sandwichů

  1. Krajíc chleba opečte dokřupava (na pánvi, grilu nebo kontaktním grilu).
  2. Krajíc rozpulte a natřete na něj hořčici. 
  3. Další vrstvou je červená cibulka, rovnoměrně ji rozprostřete po chlebu.
  4. Nahoru přidejte trhané jehněčí, přiklopte druhou půlkou chleba a můžete servírovat.
  5. Sandwich je skvělý teplý i studený.

Hráškový hummus s mátou

  • 250 g vařených bílých fazolí
  • 200 g mraženého nebo čerstvého hrášku 
  • 80 g tahini
  • 80 ml olivového oleje
  • 9 g soli
  • 8 g česneku
  • 10 g lístků čerstvé máty
  • 35 ml citronové šťávy
  • 6 g mletého římského kmínu
  • 50 ml vody
  • k servírování kousky čerstvé zeleniny nakrájené na hranolky (použila jsem mrkev, okurek, žlutou a oranžovou papriku) 
  1. Všechny suroviny na hummus kromě vody rozmixujte dohladka. Pokud je hummus příliš hustý, přidejte i vodu. 
  2. Hummus servírujte spolu se zeleninou buď ve skleničkách nebo třeba v mističkách.
  3. Hummus vydrží v lednici přibližně 4 dny.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku