Rok švédského pečení – den skořicových šneků

V kategoriích:

Vítejte u celoroční série receptů, ve které spolu projdeme rokem švédského jídla. Každý měsíc si upečeme jeden tradiční sladký recept, který v daném měsíci slaví svůj den. 

Víte, co se ve Švédsku slaví 4. října? Den voňavých a křupavých skořicových šneků! A my si je společně upečeme také. 

Když se řekne Švédsko, jedna z prvních věcí, které nás napadnou, jsou skořicoví šneci. Švédsky se jim říká kanelbullar (kaníelbullar). Kanel znamená skořice, bullar pečivo v kulatém tvaru. Často se před pečení posypou perlovým cukrem, který se v troubě nerozpustí tak jako krupicový cukr, ale zachová si své velké bílé krystalky a pečivo moc hezky ozdobí. 

Původ skořicových šneků bysme našli ve 20. letech minulého století. Po skončení 1. světové války se najednou dalo sehnat víc surovin k pečení - máslo, cukr, bílá mouka a skořice. Kynuté pečivo už pekaři znali, ale když do něj přidali máslovou náplň se skořicí, vytvořili něco úplně nového!  

Švédi si skořicové šneky tak oblíbili, že v roce 1999 vznikl den skořicových šneků kanelbullensdag. Každoročně nastane 4. října a v pekárnách stojí fronty Švédů, kteří si pro jednoho nebo dva jdou.

Vy si je můžete upéct podle mého receptu, který už je na blogu celá léta a peču ho stále dokola. Dejte si šneky s rodinou nebo přáteli, k tomu si uvařte silné kafe, prostě si udělejte takovou hezkou fiku (=přestávku na kávu a něco dobrého k tomu). A kdybyste chtěli víc fiky, pojďte si rovnou pro moji stejnojmennou švédskou kuchařku

O dni skořicových šneků jsem povídala v díle svého podcastu o švédském pečení, tady si ho poslechete.

A protože šneků není nikdy dost, obzvlášť v čase podzimních plískanic, pojďte nahlédnout mezi recepty tady na blogu a zkusit některý z nich. Spoustu kynutých šneků, motanců a uzlíků najdete i u mě v kuchařkách (přimlouvám se za dýňové šneky z kuchařky Kynuté těsto).

Letos vychází moje dětská kniha Elsa a skořicoví šneci, podle které si upečete šneky se svými dětmi. Pojďte její vydání podpořit na Hithitu! Mockrát děkuku!

Pár poznámek k receptu

  • Pokud nemáte semínka kardamomu, můžete použít mletý kardamom. Jeho chuť ale nebude tak výrazná.
  • Polovinu hladké pšeničné mouky můžete vyměnit za hladkou špaldovou mouku.
  • Z těsta upečete 15–20 šneků, ale recept můžete zdvojnásobit.

Švédští skořicoví šneci kanelbullar

Na 2 plechy, 15–20 kousků

Těsto

  • 250 ml mléka
  • 25 g čerstvých kvasnic
  • 75 g rozpuštěného másla
  • 45 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky čerstvě nadrceného kardamomu
  • 400 g hladké mouky

Náplň

  • 75 g másla
  • 45 g krupicového cukru
  • 2 vrchovaté lžíce skořice
  • 1 lžička čerstvě nadrceného kardamomu

Na dokončení

  • 1 vejce na pomašlování
  • perlový cukr na posypání

Těsto

  1. Mléko nalijte do hrnce a ohřejte ho, aby bylo vlažné, mělo by mít asi 30 °C. Když do něj strčíte prst, neměli byste téměř nic cítit.
  2. Do velké mísy rozdrobte kvasnice.
  3. Mléko přelijte přes kvasnice a rozmíchejte.
  4. Přidejte rozpuštěné máslo, cukr, sůl, kardamom a promíchejte.
  5. Přisypejte mouku a vařečkou míchejte, aby se všechny suroviny propojily.
  6. Těsto vyklopte na pomoučenou kuchyňskou linku a několik minut hněťte, aby bylo těsto hladké a elastické. Pokud se vám hodně lepí na ruce, zapracujte do něj ještě trochu mouky.
  7. Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechejte na teplém místě kynout 45–60 minut, dokud nezdvojnásobí svou velikost.

Náplň

  1. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte cukr, skořici a kardamom.
  2. Promíchejte a na 20-30 minut odložte do lednice, kde náplň lehce ztuhne.  

Dokončení

  1. Z vykynutého těsta vyválejte plát o velikosti 40×40 cm a rozetřete na něj skořicovou náplň.
  2. Těsto stočte do podoby rolády a rozkrájejte ji na dvoucentimetrové kousky.
  3. Jednotlivé šneky skládejte na 2 plechy vyložené pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte kynout dalších 20–30 minut.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C.
  5. Šneky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte perlovým cukrem. Podle velikosti pečte 15–17 minut, dokud nezezlátnou. Než se do nich pustíte, nechejte je vychladnout.
  6. Jako všechno kynuté pečivo jsou nejlepší hned po upečení. Do druhého dne ztrácí svou křupavost. Pokud víte, že je všechny nesníte, můžete jich část zamrazit na jindy.

Tak co, pustíte se do pečení? Pokud ano, nasdílejte své šneky na sociální sítě s hashtagy #RokSvedskehoPeceni a #devceuplotny, abych se také mohla pokochat 💗.

FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařka je plná těch nejlepších švédských receptů, které znám.

Objednávky kuchařky Fika