Rok švédského pečení – den rolád

V kategoriích:

Vítejte u celoroční série receptů, ve které spolu projdeme rokem švédského jídla. Každý měsíc si upečeme jeden tradiční sladký recept, který v daném měsíci slaví svůj den. 

9. srpna se slaví den rolád (rulltårtansdag) a my si spolu jednu upečeme. Švédi mají rolády moc rádi, nejčastěji bývají plněné marmeládou, máslovým krémem nebo šlehačkou a ovocem. Ta moje v sobě skrývá hebký vanilkový krém a svařené borůvky. I když je krém máslový, rozhodně není tuhý jako kámen, právě naopak – je dokonalým balancem mezi stabilním krémem a lehkým žloutkovým pudinkem. Podle mě je až návykový.

  • Recept je s malými úpravami převzatý z mojí nejnovější Sladké severské kuchařky
  • Vanilkový krém si můžete připravit 1–2 dny předem. Dejte ho do uzavíratelné skleničky a uchovejte v lednici. Před použitím nechejte krém chvíli stát v pokojové teplotě a prošlehejte ho, aby se dal hezky roztírat.
  • Je velmi důležité, aby máslo i pudinkový základ krému měly stejnou (tj. pokojovou) teplotu, jinak se krém snadno srazí. Jak ho napravit najdete v článku Nejčastější chyby při pečení
  • Velkou roli v přípravě krému hraje i počasí – v létě má krém tendenci rychle řídnout, proto ho můžete podle potřeby průběžně chladit v lednici. Vždy vložte mísu s krémem na 15 minut do lednice a znovu prošlehejte. Opakujte podle potřeby.
  • Do rolády jsem přidala svařené borůvky. V hrnci jsem vařila 200 g borůvek asi 10 minut do zhoustnutí, svou konzistencí připomínaly marmeládu.
  • Nebojte se použít vaše oblíbené ovoce, v původním receptu v kuchařce najdete jahody, dokonalé budou maliny i ostružiny. Čerstvé ovoce jemně vmíchejte do vanilkového krému a tím naplňte roládu. Budete potřebovat 150–180 g čerstvého ovoce.
  • Do těsta můžete přidat i jemně nastrouhanou citronovou kůru. Promíchejte ji s krupicovým cukrem a celou směs promasírujte prsty, aby kůra uvolnila své svěží aroma. Teprve potom přidejte vejce a šlehejte.

Piškotová roláda s borůvkami a vanilkovým krémem (rulltårta med blåbär och vaniljkräm)

Vanilkový krém

  • 1/2 vanilkového lusku
  • 4–6 žloutků (asi 100 g)
  • 160 ml 33% smetany ke šlehání
  • 70 g krupicového cukru
  • 150 g másla pokojové teploty 
  • 120–140 g svařených borůvek (viz poznámky k receptu)

Piškotové těsto

  • 4 vejce
  • 125 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 90 g hladké mouky
  • 35 g kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva (2 g)

Na dokončení

  • 2 lžíce krupicového cukru (16 g)

Vanilkový krém

  1. Máslo vytáhněte z lednice 1–2 hodiny před přípravou krému, aby mělo čas získat pokojovou teplotu.
  2. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, vydlabejte z něj zrníčka a obojí vložte do menšího hrnce. 
  3. Přidejte žloutky, smetanu, cukr a metličkou rozmíchejte dohladka.
  4. Při nízké teplotě směs v hrnci zahřívejte a po celou dobu míchejte, aby se žloutky nesrazily. Během chvíle začne celá směs houstnout jako pudink. Trvá to přibližně 5 minut. Pozor, krém nesmí vřít. Vanilkový krém můžete připravovat i ve vodní lázni, ale není to nutné.
  5. Odstavte z plotny, vytáhněte vanilkový lusk a krém přelijte do kovové misky. Povrch pudinku zakryjte kouskem potravinářské folie. Díky tomu se na něm nevytvoří škraloup.
  6. Nechejte asi hodinu až dvě stát při pokojové teplotě, aby pudink vychladl. Můžete ho několikrát promíchat, aby chladl rychleji.
  7. V mixéru šlehejte máslo, dokud nebude mít nadýchanou konzistenci a světlou barvu, tvá to asi 5–10 minut. Používám nástavec na třená těsta, ale můžete šlehat i metličkami.
  8. Do nadýchaného másla po částech zašlehávejte pudink. Je klíčové, aby mělo máslo i pudink stejnou (tj. pokojovou) teplotu, jinak se krém snadno srazí. Šlehejte několik minut. Hotový krém by měl mít hladkou a roztíratelnou konzistenci. Pokud je krém příliš tekutý, nechejte ho v lednici ještě nějakou chvíli vychladit a poté znova prošlehejte.

Piškotové těsto

  1. Troubu rozehřejte na 180 °C. Plech na pečení vyložte archem papíru.
  2. V míse šlehejte vejce, cukr a sůl asi 10 minut, aby vznikla hustá nadýchaná pěna.
  3. Do jiné misky přes sítko prosejte mouku, škrob, prášek do pečiva a promíchejte.
  4. Směs mouky pomocí stěrky vmíchejte do vaječné pěny. Pracujte pomalu, aby vejce neztratila svůj objem. 
  5. Těsto vlijte na arch papíru. Stěrkou, cukrářskou kartou nebo cukrářskou paletou ho rovnoměrně rozetřete.
  6. Pečte 8–10 minut, aby byl plát lehce zlatavý.
  7. Mezitím, co se plát peče, připravte si další arch pečicího papíru a položte ho na pracovní plochu. Posypejte ho 2 lžícemi krupicového cukru.
  8. Upečený plát opatrně uchopte za okraje papíru a překlopte ho na pocukrovaný papír. Jemně sloupněte horní vrstvu papíru. Pokud to nejde, vezměte čistou utěrku, namočte ji, vyždímejte přebytečnou vodu a na minutu ji položte na plát rolády. Utěrku dejte stranou a papír už půjde dobře sloupnout.
  9. Pomocí pocukrovaného papíru stočte plát do rolády. Je na vás, jestli začnete od delší nebo kratší strany (já jsem začala z delší strany, tím pádem je roláda delší a užší). Stočený plát nechejte zcela vychladnout, díky tomu se později nebude lámat.

Na dokončení

  1. Vychladlý plát opatrně rozmotejte a rozetřete na něj vanilkový krém. Na krém rozetřete svařené borůvky.
  2. Znova opatrně stočte a hotovou roládu umístěte alespoň na 2 hodiny chladit do lednice, nejlépe však přes noc. Stejně jako u dortů se v ní během noci lépe rozvinou jednotlivé chutě, bude vláčnější a půjde i lépe krájet.

Tak co, pustíte se do pečení? Pokud ano, nezapomeňte roládu nasdílet na sociální sítě s hashtagy #RokSvedskehoPeceni a #devceuplotny, abych se také mohla pokochat 💗.