Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Raw švestkový cheesecake

Máme v rodině vegana, ale protože se u nás každoročně všechno cukroví peče z másla, ”upekla” jsem mu k letošním Vánocům jeden raw dort. Řekla bych, že nakonec je zvědavá celá rodina.

Raw švestkový cheesecake

Spodní vrstva

  • 150 g sušených švestek
  • 100 g vlašských ořechů
  • 60 ml kokosového oleje
  • špetka soli

Cheesecake

  • 350 g kešu oříšků
  • šťáva z 1 pomeranče
  • šťáva z 1 citronu
  • 150 ml kokosového oleje
  • 80 ml medu nebo datlového sirupu

Horní vrstva

  • 100 g sušených švestek
  • 70 g kešu oříšků
  • 50 ml kokosového oleje
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 granátové jablko na ozdobu
  1. Den předem si nachystejte tři misky s vodou. Do první namočte ingredience na spodní vrstvu – tedy švestky a vlašské ořechy. Do druhé misky přijdou kešu oříšky a do třetí sušené švestky a kešu na horní vrstvu. Nechejte v lednici asi 8 hodin namáčet, ideálně přes noc.
  2. Další den vezměte formu o průměru 20 – 22 cm a její dno i boky vyložte pečicím papírem. Díky tomu půjde dort snadno vyjmout z formy.
  3. Do mixéru dejte přísady na spodní vrstvu – slité švestky a vlašáky, špetku soli a rozpuštěný kokosový olej. Mixujte dohladka nebo do takové konzistence, jakou váš mixér dovede. Korpus však můžete nechat i více nahrubo, záleží na vašich preferencích.
  4. Směs dejte na dno formy, upěchujte a dejte chladit do lednice.
  5. Na cheesecake opět slijte kešu, přidejte pomerančovou i citronovou šťávu, med a rozpuštěný kokosový olej a opět mixujte dohladka. Tato část dortu by měla být co nejjemnější, aby svou konzistencí opravdu připomínala cheesecake.
  6. Nalijte na vychlazený korpus a nechejte asi 2 hodiny tuhnout.
  7. V mezičase oloupejte granátové jablko.
  8. Na horní vrstvu rozmixujte slité švestky a kešu, kokosový olej a citronovou šťávu, rozetřete na ztuhlý cheesecake, posypejte granátovým jablkem a nechejte ztuhnou do drohého dne. Všechny chutě se tak krásně propojí a je to lahoda. Čím déle odležený cheesecake bude, tím bude jemnější, takže se nebojte nechat jej v lednici i dva až tři dny.

    Vytisknout si

    Vytisknout si

    Sdílet

    Sdílet

    Dát si do záložek

    Dát si do záložek

    Pracujte se mnou

    Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

    Pojďme se potkat

    O mně

    Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

    Chci vědět více

    Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

    Devceuplotny
    Objednej si FIKU, sladkou kuchařku