Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Raw avokádový cheesecake

Zbožňuju avokádo ve všech jeh podobách, nejvíc mi chutná jen tak na chlebu s máslem. Tento raw avokádový cheesecake je pro mě dalším důkazem, že avokádo je opravdu variabilní ovoce a že na něj nedám nikdy dopustit.

Do koláče používejte jen zralá avokáda. Tvrdá jsou nahořklá a nedobrá a přezrálá zase až příliš měkká a vevnitř už můžou být hnědá.

Kouzlo avokáda jsem objevila, když jsem na švédském venkově pracovala jako au-pair slečna. Jednou mi ho moje rodina předložila k večeři a já jsem vůbec neměla tušení, co to je za podivný plod. Naštěstí mi to bylo vysvětleno a od tímto večerem započala moje láska k avokádům.

Vím, že se z avokáda dá vykouzlit spousta dobrých věcí k snědku, ale já ho mám nejraději jen tak samotné třeba na chlebu s máslem a pokapané troškou citronové šťávy. To je moje avokádové nebe.

Avokádo je plné vlákniny a nenasycených tuků, které jsou velmi zdravé. Obsahuje vitamín E, který v těle působí jako antioxidant a také je bohaté na železo, fosfor a hořčík. Správný český název pro avokádo je hruškovec přelahodný, to se mi taky líbí.

Jednoho dne jsem si zasadila několik avokádových pecek a teď mi z nich rostou vlastní avokádové rostlinky

Raw avokádový cheesecake

Korpus

  • 250 g datlové pasty
  • 75 g mandlí

Náplň

  • 200 g kešu oříšků
  • šťáva ze 2 limetek v bio kvalitě
  • 100 ml kokosového mléka
  • 120 g kokosového oleje
  • 70 ml medu nebo agávového sirupu
  • špetka soli
  • 350 g dužiny z avokáda (jsou to asi dvě větší avokáda)
  • ½ kurkumy na ozdobu
  1. Kešu dejte do misky plné vody a nechejte je v lednici asi 8 hodin nabobtnat.
  2. Dno dortové formy o průměru asi 20 cm vyložte pečicím papírem.
  3. Datlovou pastu nakrájejte na kousky. Mandle rozmixujte na malé kousky. Smíchejte s datlovou pastou, čímž získáte kompaktní „těsto“. Vyložte jím dno formy (nebo ho vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru) a dejte do lednice vychladit. Tahle spodní vrstva se mi nejlépe dělá v robotu.
  4. Náplň. Do mixéru (takový ten stolní na smoothie) dejte kešu, limetkovou šťávu, kokosové mléko, kokosový olej v tekutém stavu (ten si rozehřejte třeba v mikrovlnce) sirup nebo med a špetku soli. Mixujte, dokud nezískáte hladkou hmotu.
  5. Z této hmoty si odeberte několik lžic a dejte stranou.
  6. Do mixéru přidejte dužinu z avokáda, opět vše promíchejte a náplň nalijte na datlový korpus. Teď si vezměte část směsi, kterou jste si předtím odložili a po lžičkách ji vmíchejte do zelené směsi a vždy jen lehce zamíchejte, aby byly vidět obě barvy.
  7. Koláč dejte asi na pět hodin vychladit do lednice a poté posypejte kurkumou.
  8. Abyste dostali dort z formy, vezměte nůž s tenkou čepelí a nahřejte v horké vodě. Nůž osušte a oddělte jím formu od koláče. Při krájení opět doporučuji nahřát nůž ve vodě, řezy budou dokonale přesné.
  9. Koláč má trvanlivost maximálně dva dny.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku