Raw avokádový cheesecake

Zbožňuju avokádo ve všech jeh podobách, nejvíc mi chutná jen tak na chlebu s máslem. Tento raw avokádový cheesecake je pro mě dalším důkazem, že avokádo je opravdu variabilní ovoce a že na něj nedám nikdy dopustit.

Do koláče používejte jen zralá avokáda. Tvrdá jsou nahořklá a nedobrá a přezrálá zase až příliš měkká a vevnitř už můžou být hnědá.

Kouzlo avokáda jsem objevila, když jsem na švédském venkově pracovala jako au-pair slečna. Jednou mi ho moje rodina předložila k večeři a já jsem vůbec neměla tušení, co to je za podivný plod. Naštěstí mi to bylo vysvětleno a od tímto večerem započala moje láska k avokádům.

Vím, že se z avokáda dá vykouzlit spousta dobrých věcí k snědku, ale já ho mám nejraději jen tak samotné třeba na chlebu s máslem a pokapané troškou citronové šťávy. To je moje avokádové nebe.

Avokádo je plné vlákniny a nenasycených tuků, které jsou velmi zdravé. Obsahuje vitamín E, který v těle působí jako antioxidant a také je bohaté na železo, fosfor a hořčík. Správný český název pro avokádo je hruškovec přelahodný, to se mi taky líbí.

Jednoho dne jsem si zasadila několik avokádových pecek a teď mi z nich rostou vlastní avokádové rostlinky

Raw avokádový cheesecake

Korpus

  • 250 g datlové pasty
  • 75 g mandlí

Náplň

  • 200 g kešu oříšků
  • šťáva ze 2 limetek v bio kvalitě
  • 100 ml kokosového mléka
  • 120 g kokosového oleje
  • 70 ml medu nebo agávového sirupu
  • špetka soli
  • 350 g dužiny z avokáda (jsou to asi dvě větší avokáda)
  • ½ kurkumy na ozdobu
  1. Kešu dejte do misky plné vody a nechejte je v lednici asi 8 hodin nabobtnat.
  2. Dno dortové formy o průměru asi 20 cm vyložte pečicím papírem.
  3. Datlovou pastu nakrájejte na kousky. Mandle rozmixujte na malé kousky. Smíchejte s datlovou pastou, čímž získáte kompaktní „těsto“. Vyložte jím dno formy (nebo ho vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru) a dejte do lednice vychladit. Tahle spodní vrstva se mi nejlépe dělá v robotu.
  4. Náplň. Do mixéru (takový ten stolní na smoothie) dejte kešu, limetkovou šťávu, kokosové mléko, kokosový olej v tekutém stavu (ten si rozehřejte třeba v mikrovlnce) sirup nebo med a špetku soli. Mixujte, dokud nezískáte hladkou hmotu.
  5. Z této hmoty si odeberte několik lžic a dejte stranou.
  6. Do mixéru přidejte dužinu z avokáda, opět vše promíchejte a náplň nalijte na datlový korpus. Teď si vezměte část směsi, kterou jste si předtím odložili a po lžičkách ji vmíchejte do zelené směsi a vždy jen lehce zamíchejte, aby byly vidět obě barvy.
  7. Koláč dejte asi na pět hodin vychladit do lednice a poté posypejte kurkumou.
  8. Abyste dostali dort z formy, vezměte nůž s tenkou čepelí a nahřejte v horké vodě. Nůž osušte a oddělte jím formu od koláče. Při krájení opět doporučuji nahřát nůž ve vodě, řezy budou dokonale přesné.
  9. Koláč má trvanlivost maximálně dva dny.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny