Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Pusinkový koláč

Dnešek byl ten správný den na pečení. Ráno jsem se probudila s pečicí náladou a nutně jsem potřebovala strávit půl dne v kuchyni. Děvče u plotny jak vymalované.

Pusinkový koláč

Korpus

  • 240 g hladké mouky
  • 60 g celozrnné mouky
  • špetka soli
  • 175 g másla v pokojové teplotě
  • 3 - 4 lžíce vody
  • 1 bílek na potření

Mandlová náplň (mandelmassa)

  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g loupaných mandlí
  • 50 ml smetany

Čokoládový krém

  • 200 g 50% čokolády
  • 100 ml 33% smetany
  • 50 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce kakaa

Pusinky

  • 3 bílky
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžíce čokoládového krému
  1. Korpus. Všechny ingredience smíchejte a vzniklé těsto vtlačte do máslem vymazané dortové formy s průměrem 23 cm. Propíchejte dno vidličkou a nechejte půl hodiny vychladit v lednici.
  2. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 175 stupňů. Z pečicího papíru vystřihněte kruh, položte na dno těsta a zatižte fazolemi, těsto se při pečení nevyboulí. Pečte 10 minut, poté odstraňte fazole a papír a těsto potřete bílkem. Nechejte ještě 5 - 7 minut péct dozlatova.
  3. Mandlová náplň. Mandle s cukrem dejte do mixéru a mixujte několik minut, dokud nedocílíte hladké směsi. Přidejte smetanu a ještě promíchejte.
  4. Mandlovou směsí pokryjte dno korpusu a rovnoměrně rozetřete.
  5. Čokoládová náplň. Smetanu a mléko dejte do hrnce a zahřejte téměř až k bodu varu, odstavte z tepla, přidejte čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte kakao a vajíčko a opět promíchejte. 2 lžíce náplně si nechejte stranou.
  6. Čokoládu nalejte na mandlovou náplň a pečte asi 15 minut, dokud náplň na povrchu neztuhne.
  7. Pusinky. Mezitím, co se koláč peče, umíchejte z bílků a cukru tuhý sníh, špičky sněhu se nesmí ohýbat, vytáhnete-li metličky mixéru. Trvá to asi 15 minut.
  8. Sníh navrstvěte na upečený koláč, polejte čokoládou a stěrkou na těsto lehce promíchejte pro docílení mramorového efektu. Pečte 20- 25 minut na 150 stupňů, dokud nejsou pusinky na povrchu tvrdé.
  9. Nechejte koláč alespoň hodinu vychladnout, aby všechny vrstvy ztuhly.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku